Foto: Kadrs no video

Krievijā Piemaskavas ciemā Suponevā ar vardarbīgas nāves pazīmēm miris atrasts bijušais Ukrainas Augstākās radas prokrieviskais deputāts Iļja Kiva, trešdien vēstīja Krievijas ziņu aģentūras.

Kivas ķermeni vietējās viesnīcas teritorijā atraduši iestādes darbinieki. "Telegram" kanāls "Baza" raksta, ka līķim konstatēta brūce deniņu rajonā, kā arī puns uz galvas.

Saistībā ar notikušo Krievijas varasiestādes ierosinājušas krimināllietu par slepkavību.

Savukārt Ukrainas medijs "RBK-Ukraina" ziņo, ka Kivas nāve ir Ukrainas Drošības dienesta (SBU) operācijas rezultāts. Ukrainas saistību ar Kivas nāvi medijam "Suspiļne" atzinis arī Ukrainas militārā izlūkdienesta pārstāvis Andrijs Jusovs.

Iļja Kiva Ukrainas parlamentā bija prokrieviskās partijas "Opozīcijas platforma – par dzīvi" sastāvā. Līdz ar pilna mēroga iebrukuma sākumu viņš aizmuka uz Krieviju, kur piedalījās pret Ukrainu vērstās propagandas aktivitātēs. Viņš uzstājās ar tādiem paziņojumiem, ka "Ukrainas tautai ir nepieciešama atbrīvošana" un ka "ukraiņi, krievi un baltkrievi ir viena tauta".

Par Kivas pret Ukrainu vērsto darbību novembra vidū tiesa aizmuguriski piesprieda viņam 14 gadu cietumsodu par valsts nodevību.

Tāpat Kivu atzina par vainīgu publiskos aicinājumos gāzt konstitucionālo kārtību un sagrābt varu valstī, aicinājumiem uz agresīvu karu un publisku komunistiskās simbolikas izmantošanu.

Kiva Ukrainā jau bija zināms ar savu prokrievisko nostāju. Piemēram, 2021. gada oktobrī viņš dzimšanas dienā sumināja Kremļa saimnieku Vladimiru Putinu, godinot viņu par "dižu valdnieku".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!