Foto: AP/Scanpix/LETA

Armēnija un Azerbaidžāna ceturtdien vienojās apmainīties ar karagūstekņiem un strādāt pie miera līguma parakstīšanas, raksta "Associated Press" (AP).

Abu valstu paziņojumus kā nozīmīgu soli miera virzienā ilgstošu konfliktu nomocītajā reģionā atzinīgi novērtēja Eiropas Savienība (ES).

Abas valstis kopīgā paziņojumā norādīja, ka tām ir "vienots viedoklis, ka pastāv vēsturiska iespēja panākt ilgi gaidīto mieru". Tās norādīja, ka plāno "normalizēt attiecības un panākt miera līgumu, pamatojoties uz suverenitātes un teritoriālās integritātes principu ievērošanu".

Azerbaidžāna septembrī veica militāru kampaņu separātiskajā Kalnu Karabahas reģionā. Ofensīva izbeidza trīs gadu desmitus ilgušo etnisko armēņu valdīšanu šajā teritorijā, un lielākā daļa tur dzīvojošo 120 000 iedzīvotāju pameta reģionu, kas ir starptautiski atzīts par Azerbaidžānas daļu.

Eiropadomes prezidents Šarls Mišels uzteica vienošanos kā lielu panākumu, sakot, ka īpaši atzinīgi vērtē vienošanos par ieslodzīto atbrīvošanu. Mišels aicināja Armēniju un Azerbaidžānu pēc iespējas ātrāk noslēgt miera līgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!