Foto: Midjourney

Pirms 55 gadiem, 1968. gada 10. decembrī, Japānas galvaspilsētā Tokijā pārdrošs noziedznieks ar viltu no bankas kurjeriem nolaupīja gandrīz 300 miljonus jenu. Noziegums, kura izmeklēšanā tika iesaistīti milzīgi policijas resursi, joprojām nav atklāts, nav arī zināms, kur palika nolaupītā nauda.

1960. gadi Japānā nebija tie mierīgākie. Vardarbīgas demonstrācijas bija gandrīz ikdiena, jo valstī pieauga plaisa starp arvien vairāk pelnošajiem uzņēmumiem un to īpašniekiem no vienas puses un vienkāršajiem strādniekiem no otras. Noziedznieki bieži vien centās no bankām un citiem uzņēmumiem izspiest naudu, draudot ar spridzināšanu, tomēr ne vienmēr šie draudi izrādījās nopietni.

Savukārt lielākā laupīšana Japānas vēsturē bija pavisam reāla, tā norisinājās patiesi vienkārši un ģeniāli. 1968. gada 10. decembra rītā Tokijā četri "Nippon Trust Bank" darbinieki vieglajā auto "Nissan Cedric" veda 294 miljonus jenu jeb 817 520 ASV dolāru (pārrēķinot pēc 1968. gada kursa) uz "Toshiba" fabriku. Nauda, kas mūsdienās būtu ap septiņiem miljoniem ASV dolāru, bija paredzēta rūpnīcas strādnieku svētku prēmijām. Banknotes bija sapakotas trīs metāla kastēs.

Lai arī četriem bankas darbiniekiem bija uzticēta liela naudas summa, viņi nebija bruņoti, arī auto bija pavisam parasts, bez ložu necauršaujamiem stikliem, turklāt četrotni nepavadīja bruņots eskorts. Bankas vadības loģika bija, ka parasta vieglā automašīna bez bruņotiem vīriem nepiesaistīs ļaundaru uzmanību un netraucēti nonāks galamērķī, raksta "Irish Examiner".

Policists ar "Yamahu"


Brīdī, kad bankas auto brauca pa šauru ielu gar Fuču cietumu un līdz galamērķim bija palikuši kādi 200 metri, tam piebrauca klāt policists uz balta "Yamaha" motocikla. Likumsargs ar žestiem rādīja, ka automašīnai ir jāapstājas, un bankas darbinieki paklausīja. Policists tūlīt izbrīnītajiem naudas vedējiem paskaidroja, ka tikko

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!