Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievijas diktators Vladimirs Putins uzdevis valdībai atjaunot sportistu parāžu rīkošanu Maskavas Sarkanajā laukumā, kādas ar plašu vērienu jau tika rīkotas asiņainā tirāna Josifa Staļina varas gados.

Valdībai līdz 2024.gada martam jāsagatavo priekšlikumi par sportistu parāžu atjaunošanu Maskavas Sarkanajā laukumā, teikts Putina rīkojumā, kas publicēts Kremļa tīmekļa vietnē.

Pirmā sportistu parāde Sarkanajā laukumā notika 1919.gadā. Kopš 1931.gada šādas parādes regulāri tika rīkotas Staļina klātbūtnē. Parādēs piedalījās tūkstošiem cilvēku.

Pēdējo reizi vērienīga sportistu parāde Maskavas Sarkanajā laukumā notika 1945.gada augustā, un tā bija veltīta uzvarai karā. Kopš tā laika pie Kremļa sienām rīkotas tikai darbaļaužu demonstrācijas un militārās parādes.

Atgādinām, ka Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) decembrī atļāva agresorvalsts Krievijas un tās sabiedrotās Baltkrievijas sportistiem piedalīties Parīzes olimpiskajās spēlēs kā neitrāliem atlētiem, turklāt izpildot dažādus noteikumus. Pēc SOK lēmuma neapmierinātību pauda Ukraina un Baltijas valstis, apšaubot šo sportistu neitralitāti, savukārt Ukrainas teritorijā karu uzsākusī Krievija pauda neapmierinātību ar SOK stingrajiem noteikumiem attiecībā pret Krievijas sportistiem.

Krievija (un pirms tam PSRS) sportistus regulāri izmantoja kā savas valsts propagandas ieroci starptautiskajā arēnā. Nesen notikušajā televīzijas uzrunā Krievijas diktators sacīja, ka agresoru valstu pārstāvjiem būtu jādodas uz 2024. gada Parīzes olimpiskajām spēlēm, jo tādējādi Krievija iegūs atpazīstamību starptautiskā arēnā.

"Vajag vai nevajag braukt? Vajag cītīgi skatīties, kādus nosacījumus mums piedāvā. Karogu, himnu aizliedza, bet visi tāpat zina, ka tie ir mūsu sportisti. Tāpēc arī iepriekš atbalstīju, lai mūsējie brauc uz olimpiskajām spēlēm. Bet tagad vajag izpētīt noteikumus: ir vai nav kādi mākslīgi ierobežojumi, lai izslēgtu mūsu līderus? Lai novājinātu mūsu komandu, neļautu izcīnīt zelta medaļas, neļauj startēt CSKA [Armijas centrālais sporta klubs], "Dinamo" [Krievijas iekšlietu ministrijas sporta biedrība] sportistiem, jo tie it kā esot saistīti ar bruņotajiem spēkiem. Vajag izanalizēt un pieņemt izsvērtu lēmumu. Katrā gadījumā, tas jālemj Sporta ministrijai un Krievijas olimpiskajai komitejai," televīzijas tiešraidē norādīja agresorvalsts vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!