Foto: Imago/Scanpix/LETA

"Jūs esat no Krievijas?" bija jautājums, ko pastaigā pa Taškentu dzirdēju vairākas reizes. Kāds tirgotājs ielas malā pie autobusu pieturas sauc, ka pieņem arī rubļus, vēl kāds pie metro kasēm iesaka doties uz vienu no galvaspilsētas rajoniem, kur esot ļoti jauki un dzīvojot daudz krievu. Maskavas sāktais iebrukums Ukrainā veicināja daudzu Krievijas pilsoņu migrāciju, tostarp uz Vidusāziju, kas padara saprotamu vietējo pieņēmumu, ka cilvēks ar eiropeiskiem vaibstiem ir viens no tiem. Līdzīgi kā citas reģiona valstis, arī Uzbekistāna ar Krieviju ir saistīta cieši, un pārtraukt šo atkarību nav vienkārši.

Uzbekistānas prezidents Šavkats Mirzijojevs ar Kremļa saimnieku Vladimiru Putinu pēdējo reizi tikās Sanktpēterburgā decembra beigās, bet pirms tam 29. novembrī runāja par divpusējo sadarbību. No 5. līdz 7. oktobrim viņi tikās klātienē Krievijā. Toreiz Putins paspēja gan pārteikties un pateikties Mirzijojevam par "Krievijas un Dagestānas" saišu stiprināšanu, gan pavizināt uzbeku kolēģi ar Krievijas ražojuma luksusa automobiļa "Aurus" jaunāko versiju.

Mirzijojevs tikšanās laikā uzsvēra, ka stratēģiskā sadarbība starp abām valstīm turpinās un ka starp Taškentu un Maskavu "nav neviena neatrisināta jautājuma". 7. oktobrī Putins, Mirzijojevs un Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs kopīgi atklāja Krievijas gāzes, kuras noieta tirgus Rietumos līdz ar iebrukumu Ukrainā ir lielākoties zaudēts, piegādi Uzbekistānai caur Kazahstānu. Tāpat sarunās panākta vienošanās par Krievijas naftas un naftas produktu piegādi Uzbekistānai.

Ir atkarība, bet arī alternatīvu meklēšana

Taču, skatoties plašākā mērogā, aina nav tik vienpusēja. Oktobrī notikušajā vizītē Krievijā Mirzijojvs ieradās pēc tūres uz ASV un Vāciju. Uzbekistānā viesojas arī Rietumu delegācijas, piemēram

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!