Foto: Ansis Īvāns, DELFI
40 iestāžu apmeklēšanas vietā doties tikai uz vienu, valsts pakalpojumu digitalizēšana un saņemšana dažu klikšķu attālumā datorā vai telefonā, mazaizsargāto sabiedrības grupu sasniegšana un pilsoniskās sabiedrības stiprināšana, vienlaikus mazinot korupcijas riskus. To visu palīdz sasniegt vērienīgs Eiropas Savienības (ES) atbalstīts projekts Uzbekistānā – viens no veidiem, kā Eiropa nostiprina saikni reģionā, kura politiskā un ekonomiskā nozīme arvien pieaug.

Taškenta ar saviem plašajiem bulvāriem un padomju laika blokmāju rajoniem plānota pēc līdzīga principa kā Maskava un Minska, kur plašās ielas apļveidā ielenc pilsētas centru. Pilsētas sirdī savukārt aug ar mikrorajonu pelēcību un nomalēm ļoti kontrastējoša spoža turību iemiesojoša apkaime. Ielu malās var redzēt bankomātus un valūtas maiņas aparātus – it kā pašsaprotami, taču Taškentā šīs ierīces simbolizē straujās pārmaiņas valstī pēdējo septiņu gadu laikā.

Kopš PSRS sabrukuma līdz savai nāvei 2016. gadā Uzbekistānā valdīja pirmais prezidents Islams Karimovs, valsts tolaik bija salīdzinoši noslēgta. Pēc tam amatā stājās pašreizējais līderis Šavkats Mirzijojevs, kurš līdzi nesa arī reformas un pārmaiņas.


Lai gan viņa reformas līdz šim nav padarījušas valsti par demokrātiju Eiropas izpratnē, salīdzinot ar laiku līdz 2016. gadam, izmaiņas ir milzīgas, atzīst vērotāji. Vietējie stāsta, ka liels notikums bija bankomātu un valūtas maiņas punktu ieviešana, cenzūras tvēriens kļuva vieglāks, bet Taškentā satiksmei tika atvērtas iepriekš plašākai publikai neskaidru iemeslu dēļ slēgtas ielas. Reformas galu galā pavēra ceļu arī publisko pakalpojumu digitalizācijai.

Uzbekus interesē Eiropas ceļš


Uzbekistānas lomas pieaugumu reģionāli un pasaulē veicina gan autoritatīvās valsts atvēršanās, gan prognozes par izaugsmes tempu paātrināšanos tuvākajās desmitgadēs, kā arī Krievijas iebrukuma Ukrainā radītais satricinājums.

Līdzās Ķīnai un Krievijai, kur viena savu ietekmi cenšas paplašināt, bet otra saglabāt un stiprināt, Uzbekistānā ir interesanta arī Eiropas Savienībai. Atšķirībā no Pekinas un Maskavas prioritātēm Briseles investīciju un reformu piedāvājumā nozīmīga loma ir demokratizācijai un ilgtspējai.

Lai gan Eiropai ir sarežģīti konkurēt ar Ķīnas investīcijām, kas tiek nokārtotas daudz ātrāk, Uzbekistāna ir ieinteresēta tieši

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!