Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vairākas stundas pēc vulkāna izvirduma sākšanās, lava ir
sasniegusi Grindavīkas pilsētas ielas Islandē, ziņo raidorganizācija BBC.

Kā svētdien ziņoja Islandes Meteoroloģijas birojs, netālu no Islandes dienvidrietumu pilsētas Grindavīkas sācies vulkāna izvirdums.

BBC raidītajos video kadros redzams, kā lavas plūsma tuvojas pilsētai, tad sasniedz ēkas sienu un tā uzliesmo.

No helikoptera uzņemtajos kadros var redzēt, kā lava nāk no plaisas, kas pirms dažām stundām pavērās netālu no pilsētas. Lielākā daļa lavas lauka atrodas tālāk no pilsētas.

Lielākā daļa lavas aizplūst no Grindavīkas, pateicoties aizsargbarjerām ap pilsētu, atsaucoties uz Islandes meteoroloģisko biroju, ziņo BBC.

Pēc seismiskās aktivitātes palielināšanās Reikjanes pussalā strādnieki ap Grindavīku pēdējo nedēļu laikā ir būvējuši aizsargbarjeru. Lai gan tās nebija pilnībā pabeigtas, lielākā daļa lavas tāpat nenonāk pilsētā, vietējiem medijiem stāstīja amatpersona.

Seismiskā aktivitāte naktī pastiprinājās, un visi apmēram 4000 Grindavīkas iedzīvotāji tika steidzami evakuēti, vēsta Islandes sabiedriskā raidorganizācija RUV.

Televīzijā rādītajos kadros bija redzamas kvēlojošas oranžas lavas strūklas.

Šis Islandē piektais vulkāna izvirdums divu gadu laikā, un iepriekšējais notika 18. decembrī tajā pašā reģionā, kas atrodas uz dienvidrietumiem no galvaspilsētas Reikjavīkas.

Jau ziņots, ka sestdien vulkāniskās aktivitātes dēļ Grindavīkas iedzīvotājiem tika dots rīkojums evakuēties līdz pirmdienas vakaram, taču, svētdien sākoties izvirdumam, tika veikta steidzama evakuācija.

Zemestrīču dēļ iedzīvotāji tika evakuēti arī novembrī.

Islandē atrodas 33 aktīvas vulkānu sistēmas.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!