Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Krievija otrdienas rītā izšāvusi raķetes uz Ukrainu, un šajā triecienā vairākos valsts reģionos nogalināti pieci cilvēki, bet vismaz 40 ievainoti, pavēstīja iekšlietu ministrs Ihors Klimenko.

Harkivā "okupanti trāpīja diviem daudzstāvu namiem. Atbilstoši provizoriskajai informācijai trīs cilvēki gājuši bojā, aptuveni 30 ievainoti", pavēstīja ministrs.

Kijivā "viens cilvēks gājis bojā, ir cietušie civilistu vidū. Nodarīti postījumi diviem daudzstāvu namiem, privātmājai, automobiļiem", norādīja Klimenko.

Dņipropetrovskas apgabalā "uzbrukumā Pavlohradai nogalināts viens cilvēks, vēl viens guvis traumas".

Kijivas apgabalā "postījumi nodarīti divām daudzstāvu ēkām, privātmājai, saimnieciskām būvēm un automobiļiem. Cietuši trīs cilvēki", pavēstīja ministrs.

Kijivas pilsētas kara administrācija aicināja Kijivas iedzīvotājus palikt patvertnēs līdz brīdim, kad tiks atcelta gaisa trauksme.

"Kijivā darbojas pretgaisa aizsardzība. Palieciet patvertnēs līdz brīdim, kad gaisa trauksme tiks atcelta," platformā "Telegram" raksta Kijevas pilsētas kara administrācijas vadītājs Serhijs Popko.

"Raķetes trieciena rezultātā Svjatošinskas rajonā reģistrēta novietoto automašīnu aizdegšanās. Sīkāka informācija tiek precizēta. Operatīvie dienesti atrodas notikuma vietā. Gaisa trauksme turpinās".

Krievijas spēki uzbruka Kijivai, izmantojot spārnoto raķešu un ballistisko raķešu kombināciju, pavēstīja kara administrācijas preses pārstāvis Mikola Šamanovs.

"Ir zināms, ka galvaspilsētai tika uzbrukts ar kombinētu triecienu. Vispirms no Kaspijas jūras apgabala tika izšautas spārnotās raķetes H-101, H-555, un pēc tam, visdrīzāk, ballistiskās. Visticamāk, tie bija "Iskander"," pavēstīja Šamanovs.

Viņš piebilda, ka precīzus datus sniegs Gaisa spēki.

Uz Kijivu tika izšautas 20 raķetes, tās visas tika notriektas. Ukrainas armijas virspavēlnieks Valērijs Zalužnijs pavēstīja, ka kopumā fiksēts 41 ienaidnieka gaisa uzbrukuma līdzeklis, 21 raķete tika notriekta.

Svjatošinas rajonā aizdegušās novietotas automašīnas un nodarīti postījumi dzīvojamai ēkai. Kijevas mērs Vitālijs Kļičko paziņoja, ka ārkārtas dienesti strādā Solomenskas rajonā. Tur vienai daudzīvokļu mājai sprādzienā izsisti logi, kā arī aizdegušies vairāki dzīvokļi.

Par vairākiem sprādzieniem ziņots arī no Harkivas, kā arī no Pavlohradas Dņipropetrovskas apgabalā un Šostkas pilsētas Sumu apgabalā.

Okupanti uzbrūk pie Bahmutas

Ukrainas spēki tiek bombardēti spēcīgos Krievijas uzbrukumos ap sagrauto Bahmutas pilsētu valsts ziemeļos, pirmdienas vakarā paziņoja Ukrainas armijas vadība.

"'Situācija ir ļoti saspīlēta un to raksturo intensīva apšaude ar artilēriju, mīnmetējiem un kaujas droniem, kā arī ienaidnieka uzbrukuma operācijas,'' savā ''Telegram'' kanālā paziņoja Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis.

Viņš sacīja, ka ir koordinējis tālāko aizsardzību ar brigāžu komandieriem uz vietas. Ukrainas armija valsts austrumos jau vairākus mēnešus aizstāvas pret Krievijas uzbrukumiem, un Krievijas armija pēdējās nedēļās ir panākusi nelielus teritoriālus ieguvumus.

Bahmuta un frontes posms Harkivas apgabalā tika pieminēti arī Ukrainas Ģenerālštāba vakara ziņojumā par situāciju.

Ukrainas armija ir atvairījusi četrus Krievijas uzbrukumus pie Sinkivkas ciema stratēģiski svarīgās Kupjanskas pilsētas tuvumā. Ienaidnieks mēģināja ''izlauzties cauri aizsardzībai'', un šajā rajonā tika atsisti septiņi uzbrukumi, teikts ziņojumā.

Krievijas uzbrukumi atkal fokusējās uz Avdijivku un rajonu ap Marjinkas pilsētu, kuru Krievija ieņēmusi pirms dažām nedēļām. Abas pilsētas tieši robežojas ar apgabala pilsētu Donecku, kuru Krievijas spēki kontrolē kopš 2014. gada.

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 377 820 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 960 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 6214 tankus, 11 548 bruņutransportierus, 8947 lielgabalus, 970 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 657 zenītartilērijas iekārtas, 331 lidmašīnu, 324 helikopterus, 6961 bezpilota lidaparātu, 1820 spārnotās raķetes, 23 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 11 956 automobiļus un autocisternas, kā arī 1409 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

Igaunija atdos Ukrainai okupētajās teritorijās zagtus artefaktus

Igaunijas Vēstures muzeja Lielās ģildes zālē otrdien svinīgi tiks atdoti Ukrainai arheoloģiskie atradumi, kas nozagti Ukrainas austrumos un dienvidos un konfiscēti Igaunijas Luhamā robežšķērsošanas punktā.

Ukrainas vēstnieks Igaunijā Maksims Kononenko saņems atradumus no Igaunijas kultūras ministres Heidi Purgas.

Pasākumā tiks atklāta izstāde "Nozagtie dārgumi. Ukrainas zelts", kuru varēs apskatīt no 24. līdz 28. janvārim.

2018. gadā muitas darbinieki Luhamā robežšķērsošanas punktā no Krievijas iebraucošā kravas automašīnā atklāja paslēptus arheoloģiskus atradumus ar ļoti augstu kultūras vērtību. Kopumā tie bija 274 priekšmeti, tostarp senlaiku un viduslaiku monētas, kā arī zelta un sudraba priekšmeti.

Pēc priekšmetu novērtēšanas un konservācijas tika konstatēts, ka tie ir reti priekšmeti, kas nelikumīgi izrakti Ukrainas teritorijā. Tika ierosināta krimināllieta, un tagad Igaunija ir gatava atdot atradumus Ukrainai saskaņā ar 1970.gada UNESCO konvenciju.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!