Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukrainas drošības dienests (SBU) nedēļas nogalē paziņoja, ka atklājis korupcijas shēmu militārpersonu veiktajā ieroču iepirkumā, kura kopējā vērtība esot 40 miljoni ASV dolāru, ziņo raidsabiedrība BBC.

SBU paziņoja, ka izmeklēšana uzsākta pret pieciem augsta ranga darbiniekiem Ukrainas Aizsardzības ministrijā un ieroču piegādātājiem.

Paziņojumā teikts, ka amatpersonas 2022. gada augustā parakstīja līgumu par 100 000 mīnmetēju šāviņiem. Maksājums veikts avansā. No tā daļa līdzekļu tikuši pārskaitīti uz ārzemēm, tomēr ieroči nekad netika piegādāti.

Drošības dienests skaidroja, ka izmeklēšana "atmaskojusi" Aizsardzības ministrijas amatpersonas un ieroču piegādātāja "Lviv Arsenal" vadītājus, "kuri nozaga gandrīz 1,5 miljardus grivnu, iegādājoties šāviņus".

"Izmeklēšanā atklājies, ka iesaistītas ir gan bijušās, gan esošās Aizsardzības ministrijas amatpersonas un saistīto uzņēmumu vadītāji," teikts paziņojumā. Neskatoties uz to, ka līgums par šāviņu iegādi panākts sešus mēnešus pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma, "neviens artilērijas šāviņš" netika nosūtīts uz Ukrainu.

Viens no aizdomās turamajiem aizturēts brīdī, kad centies pamest valsti un pašlaik atrodas apcietinājumā, komentēja SBU.

Savukārt Ukrainas ģenerālprokurors paziņojis, ka nozagtie līdzekļi tiks atgriezti aizsardzības budžetā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!