Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Amerikas Savienotās Valstis (ASV) piektdien veikušas gaisa triecienus pret Irānas atbalstītajiem grupējumiem Sīrijā un Irākā, atsaucoties uz ASV amatpersonu sacīto, vēsta britu raidsabiedrība "BBC".

Kā medijus informēja ASV armijas Centrālā pavēlniecība (CENTCOM), ar tālās darbības rādiusa bumbvedējiem trāpīts vairāk nekā 85 mērķiem. To vidū bija militārā infrastuktūra, munīcijas noliktavas, izlūkošanas bāzes.

ASV amatpersonas paudušas, ka reālo postījumu apmēru varēs aplēst sestdien.

ASV prezidents Džo Baidens paziņojumā norāda, ka devis pavēli ASV militārajiem spēkiem uzbrukt tiem objektiem Irākā un Sīrijā, ko kaujinieki izmanto, lai uzbruktu ASV.

"Mūsu atbilde sākās šodien. Tā turpināsies mūsu izvēlētā laikā un vietās," pauda Baidens, piebilstot, ka "ja jūs kaitējat amerikānim, mēs atbildēsim".

Uz uzbrukumu reaģējusi arī Sīrija, sakot, ka amerikāņu "okupācija" Sīrijas teritorijā "nevar turpināties".

Sīrijas militārpersonas nav norādījušas precīzus zaudējumu apmērus, taču paudušas, ka vairāki cilvēki ASV veiktajā uzbrukumā ir nogalināti un ievainoti. Tāpat "milzīgs kaitējums" nodarīts privātajiem un valsts īpašumiem.

Savukārt Irākas premjerministra pārstāvis norādījis, ka ASV triecieni ir Irākas suverenitātes pārkāpums un tas radīs "katastrofālas sekas", vēsta ziņu aģentūra AFP.

Irākas valdība pauž, ka uzbrukumā nogalināti vismaz 16 cilvēki, tostarp civiliedzīvotāji, savukārt 25 cilvēki ir ievainoti.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka janvāra beigās trīs ASV karavīri gājuši bojā un 25 ievainoti bezpilota lidaparāta uzbrukumā ASV bāzei Jordānijā.

Pēc notikušā Savienoto Valstu prezidents Džo Baidens pauda, ka ASV atbildēs: "Pagājušajā naktī Tuvajos Austrumos mums bija smaga diena. Mēs zaudējām trīs drosmīgas dvēseles uzbrukumā vienai no mūsu bāzēm," svētdienas pēcpusdienā pauda ASV prezidents Džo Baidens. Pēc klusuma brīža Baltā nama saimnieks piebilda: "Un mēs atbildēsim.""

Uzbrukums, kurā izmantots drons, bija vērsts pret Savienoto Valstu bāzi Jordānijas ziemeļaustrumos, netālu no Sīrijas robežas. Vēlāk ASV amatpersonas atklāja, ka uzbrukums noticis ASV bāzei ar nosaukumu "Tornis 22".

ASV amatpersonas ziņo, ka daži no ievainotajiem karavīriem tika evakuēti no bāzes teritorijas, lai medicīnisko palīdzību saņemtu citviet. Tās arī piebilda, ka drons sprādzis netālu no dzīvojamām telpām, kas varētu izskaidrot lielo upuru skaitu, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Plašāk par notikumiem Jordānijā lasāms šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!