Foto: Privātais ahīvs

Pirms dažām nedēļām "Novaya Gazeta Europe" publicēja vēsturnieka Dmitrija Dubrovska rakstu "Krievijas "tējas partija" pirms kara un kara laikā". Rakstā vārda brīvības un minoritāšu tiesību eksperts apsūdzēja krievu vecākās paaudzes liberālos politiskos emigrantus rasismā, mizogīnijā (patoloģiskā riebumā pret sievietēm) un "Kremļa politikas kopējās nostājas demonstrācijā".

Arī saskaņā ar portāla "Delfi" avotu informāciju ASV un Eiropas politiķi, kā arī birokrāti, kuri sadarbojas ar Krievijas politisko emigrāciju, neoficiāli jau sen izrāda neapmierinātību, ka Krievijas politiskajā emigrācijā dominē cilvēki ar ļoti labējiem, rasistiskiem, homofobiskiem un mizogīniskiem uzskatiem.

Par to, kas nav labi ar Krievijas liberālo politisko emigrāciju, cik ļoti tās uzskati ir tuvi Krievijas režīma uzskatiem un vai tā ir ideoloģiska alternatīva "putinismam", sarunā ar "Delfi" stāsta Dmitrijs Dubrovskis.

Kāpēc jūs velkat paralēles ar ASV "tējas partijas" (Tea Party) kustību – ļoti labēju republikāņu partijas iekšējo grupu, kas kļuva par "trampisma" kustības priekšteci?

Daudzi Krievijas liberāļi patiešām vairāk līdzinās "tējas partijai" – viņi ir tradicionālisti un liberālo ekonomikas uzskatu piekritēji. Viņi pamato savu ksenofobiju ar kultūras tradīcijām tieši tāpat kā ļoti labējie ASV republikāņi. Piemēram, viņu islamofobijai ir kulturāls un nacionālistisks raksturs, tieši tāpat kā Krievijas Valsts domes deputātam Vitālijam Milonovam [pareizticīgo fundamentālists, likuma "LGBT propagandas aizliegums nepilngadīgo vidē" līdzautors, 2022. gadā viņš aicināja nošķirt migrantu bērnus un izraidīt viņus no krievu skolām, nosaucot homofobiju par "skaistu un dabisku", red.).

Tas ir daudz radikālāk, nekā postulē Eiropas labējie. Daudzas Eiropas labējās partijas atzīst LGBT tiesības, viņi apgalvo, ka aizstāv cilvēktiesības, un apsūdz migrantus no islāma valstīm tradicionālismā, sieviešu un minoritāšu tiesību neievērošanā. Un beigās viņi kļūst, piemēram, par sieviešu tiesību aizstāvjiem. Viņu labējie uzskati iekļaujas ļoti šauros nacionālo jautājumu rāmjos. Bet tajā pašā laikā viņi ir nacionāldemokrāti.

Rasisms, kas balstīts uz kultūras atšķirībām, ir nopietna Krievijas liberāļu problēma. Tas stipri ietekmē viņu izpratni par nacionālo minoritāšu lomu Krievijas pārveidošanā.

Kā, jūsuprāt, viņi šo lomu saprot?

Spriežot pēc visa, lielākoties – nekā. Viņiem ir lielas, nopietnas problēmas ar nacionālā jautājuma izprašanu Krievijā. Tas liberāļiem traucē saprast Krievijas kultūras daudzveidību un komunicēt ar nacionālo grupu pārstāvjiem opozīcijas spektrā.

Kāpēc jūs nolēmāt rakstīt par Krievijas liberālās opozīcijas trūkumiem tieši šobrīd?

Es vēlos

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!