Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pirmdien, 12. februārī, Nīderlandes apelācijas tiesa lēma aizliegt valdībai eksportēt iznīcīnātāju F-35 rezerves daļas uz Izraēlu, paužot bažas, ka tās tiek izmantotas, lai pārkāptu starptautisko likumu Gazas joslā, ziņo aģentūra "Reuters".

Tā norādīja, ka valstij rīkojums jāizpilda septiņu dienu laikā.

"Tas ir nenoliedzami - pastāv risks, ka eksportētās F-35 rezerves daļas tiek izmantotas nopietnu starptautisko humāno tiesību pārkāpumos," paziņojumā norādījusi tiesa. Valstij esot astoņas nedēļas laika, lai pārsūdzētu lēmumu, norāda aģentūra.

Lietu pret Nīderlandes valdību aizvadītā gada decembrī ierosināja vairākas cilvēktiesību organizācijas, tostarp "Oxfam" Nīderlandes filiāle. "Mēs ceram, ka šis lēmums stiprinās starptautiskās tiesības arī citās valstīs, lai arī Gazas pilsoņi būtu aizsargāti," norādīja "Oxfam" pārstāvis.

Izraēlas Aizsardzības ministrija atteikusies aģentūrai komentēt Nīderlandes tiesas lēmumu.

Nīderlandē atrodas viena no vairākām ASV piederošo iznīcinātāju F-35 rezerves daļu noliktavām, no kurām detaļas tiekot eksportētas tām valstīm, kurām tās ir nepieciešamas. "Reuters" norāda, ka Izraēla kopš 7. oktobra teroristu grupējuma "Hamās" uzbrukuma saņēmusi vismaz vienu sūtījumu.

Tiesnesis Bas Boele gan apstiprināja iespējamību, ka Nīderlandes valdība nākotnē varētu atsākt piegādāt Izraēlai F-35 rezerves daļas, bet ar nosacījumu, ka tās netiek izmantotas operācijām Gazā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!