Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Japānas premjerministrs Fumio Kišida pastiprinājis centienus tikties ar Ziemeļkorejas Kimu Čenunu, raksta "Financial Times" (FT).

Kišidas virzītā samita mērķis būs panākt to Japānas pilsoņu atbrīvošanu, kurus Ziemeļkoreja nolaupīja pirms vairākiem gadu desmitiem, norāda Vašingtonas un Tokijas pārstāvji, kas ir pazīstami ar diplomātiskajām sarunām.

Japānas valdības vadītājs šogad pastiprināja centienus sarīkot samitu. Taču cilvēki, kas ir tuvu sarunām, sacīja, ka līdz šim panākumi nav gūti, jo Kims atsakās sadarboties saistībā ar nolaupītajiem japāņiem.

Pagājušajā nedēļā runājot Japānas parlamentā, Kišida sacīja, ka ir "ļoti svarīgi uzņemties iniciatīvu veidot augstākā līmeņa attiecības" ar Phenjanu un ka Japānai ir būtiski "neizniekot nevienu mirkli".

Uzsverot situācijas jutīgumu, Japāna nav paziņojusi ASV par iespējamo samitu, norāda cilvēki, kas pārzina situāciju. Japānas premjerministra un Ziemeļkorejas līdera pēdējā tikšanās notika 2004.gadā, kad Džuničiro Koidzumi Phenjanā tikās ar pašreizējā totalitārās valsts līdera tēvu Kimu Čeniru.

Kāda ASV amatpersona sacīja, ka Vašingtona atzinīgi vērtētu augsta līmeņa sadarbību starp Tokiju un Phenjanu ar nosacījumu, ka Japāna jau iepriekš atrisina visus jautājumus ar Dienvidkoreju.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!