Foto: Telegram @ermaka2022

Krievijas armija varētu būt uz laiku nodrošinājusi sev ierobežotu un lokālu pārākumu gaisa telpā. Tieši tas ļāvis nodrošināt okupantu karaspēkam pēdējo dienu kaujās par Avdijivku atbalstu no gaisa, secinājuši Amerikas kara izpētes institūta ISW analītiķi. Eksperti uzskata, ka līdzīgu taktiku okupanti mēģinās izmantot arī citās frontes daļās.

Ukrainas brigādes, kura cīnījās Avdijivkā, preses sekretārs 17. februārī atzīmējis, ka Krievijas karaspēks pēdējās diennakts laikā raidījis 60 fugasa šāviņus pa ukraiņu pozīcijām šajā Doneckas apgabala pilsētā.

Šajā apgabalā karojošs ukraiņu karavīrs izteicies, ka pēdējās dienās pa Avdijivku raidīti vismaz 500 šādi lādiņi, ISW ziņoto atreferē UNIAN.

Aizsardzības spēku Taurijas virziena komandieris Oleksandrs Tarnavskis paziņojis, ka 14. februārī Krievijas karaspēks Taurijas virzienā raidījis 73 aviācijas triecienus, kas bijis rekordskaits, jo Krievijas karaspēks aktivizējis taktisko izvērsumu Avdijivkā.

17. februārī kāds ar Kremli saistīts blogeris izteicies, ka tikai pa vienu konkrētu Avdijivkas rajonu pēdējās 48 stundās Krievija raidījusi 250 fugasa šāviņus.

Krievijas avoti raksta, ka fugasa šāviņu izmantošana ļāvusi armijai pārraut Ukrainas aizstāvību Avdijivkā, bet citi krievu militārie blogeri apgalvojuši, ka Krievijas armijai ir priekšrocības gaisa telpā šajā rajonā, raksta UNIAN.

Kopš 2023. gada sākuma Krievijas armija pakāpeniski palielinājusi aviobumbu izmantošanu visā frontē, taču nesenā to masveida izmantošana Avdijivkā ir pirmais gadījums, kad Krievijas aviācija tās pielietojusi tuvās aviācijas atbalstā kājnieku uzbrukumos.

Krievijas instruktors apgalvojis, ka iepriekš Krievijas spēkiem bijis grūti dot masveida aviācijas triecienus šādu operāciju laikā. Viņš paudis cerību, ka Krievijas aviācijas veiksme Avdijivkā būs priekšvēstnesis izmaiņām arī citās frontes daļās.

Krievijas spēku spēja dot masveida triecienus vairākas dienas pašā aktīvākajā frontes līnijas daļā liecina par to, ka Ukrainas spēki nespēja liegt tiem piekļuvi Avdijivkas gaisa telpai, un Krievijas spēki, visticamāk, izmantojuši šīs lokālās priekšrocības gaisā, lai nodrošinātu lielas šīs apdzīvotās vietas daļas ieņemšanu.

Jau ziņots, ka Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks Aleksandrs Sirskis sestdienas, 17. februāra, rītā paziņoja, ka pieņēmis lēmumu par karaspēka daļu izvešanu no Avdijivkas.

Vēlāk Tarnavskis paziņoja, ka karaspēka izvešana no Avdijivkas notiek saskaņā ar plānu, kas izstrādāts, ņemot vērā dažādus operatīvo apstākļu izmaiņu scenārijus. Tai pat laikā vairāki Ukrainas aizstāvji tika saņemti gūstā.

Krievija uzbrukumiem Avdijivkai piesaistīja visas rezerves, tostarp no citiem frontes virzieniem.

Piektdienas vakarā pilsētā turpinājās smagas kaujas un vairāki Ukrainas aizstāvji nonākca gūstā, piektdien vakarā paziņoja armijas grupējuma "Tavrija" komandieris Tarnavskis.

"Pretinieks turpina artilērijas apšaudes un masīvu bombardēšanu, praktiski slaukot pilsētu nost no zemes virsas. Ienaidnieks uzbrukumā met visas rezerves, pārvietojot tās no citiem virzieniem, un cenšas pārraut mūsu aizsardzību," Tarnavski citēja aģentūra UNIAN.

Ģenerālis stāstīja, ka ukraiņu karotāji turas pretī, bet agresors skaitliski pārspēj aizstāvjus visos rādītājos – ar personālsastāvu, artilēriju, aviāciju.

Sestdien Ukrainas armija publiskoja unikālus kadrus no Avdijivkas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!