Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis sestdienas rītā paziņoja, ka ir nolēmis izvest Ukrainas armijas apakšvienības no Doneckas apgabala Avdijivkas pilsētas. Sirskis to paziņoja savā oficiālajā lapā sociālajā tīklā "Facebook".

"Ņemot vērā operatīvo situāciju, kas izveidojusies ap Avdijivku, [un] lai novērstu karavīru aplenkšanu un saglabātu viņu dzīvību un veselību, esmu pieņēmis lēmumu par mūsu apakšvienību izvešanu no pilsētas un pāriešanu uz aizsardzību izdevīgākās robežās," rakstīja ģenerālis.

Viņš atzīmēja, ka Ukrainas aizstāvji ir cienīgi izpildījuši savu karavīra pienākumu, izdarījuši visu iespējamo, lai iznīcinātu labākās Krievijas armijas daļas, kā arī nodarījuši okupantiem ievērojamus zaudējumus dzīvā spēka un tehnikas ziņā.

"Mēs veicam pasākumus situācijas stabilizēšanai un ieņemamo pozīciju noturēšanai. Karavīru dzīvība ir augstākā vērtība. Avdijivku mēs tomēr atgūsim. Slava Ukrainai," piebilda Sirskis.

Jau ziņots, ka Krievija uzbrukumiem Avdijivkai piesaistīja visas rezerves, tostarp no citiem frontes virzieniem.

Piektdienas vakarā pilsētā turpinājās smagas kaujas un vairāki Ukrainas aizstāvji nonākca gūstā, piektdien vakarā paziņoja armijas grupējuma "Tavrija" komandieris Oleksandrs Tarnavskis.

"Pretinieks turpina artilērijas apšaudes un masīvu bombardēšanu, praktiski slaukot pilsētu nost no zemes virsas. Ienaidnieks uzbrukumā met visas rezerves, pārvietojot tās no citiem virzieniem, un cenšas pārraut mūsu aizsardzību," Tarnavski citēja aģentūra UNIAN.

Ģenerālis stāstīja, ka ukraiņu karotāji turas pretī, bet agresors skaitliski pārspēj aizstāvjus visos rādītājos – ar personālsastāvu, artilēriju, aviāciju.

Pēdējo diennakšu laikā Avdijivkas apkārtnē atvairīti vairāk nekā 30 uzbrukumi. Agresors veicis 20 aviācijas triecienus un vairāk nekā 150 artilērijas apšaudes pa Avdijivku un apkārtējām apdzīvotām vietām.

"No sagrautajām pozīcijām ukraiņu karavīri iziet ar manevru un nostiprinās jaunās aizsardzības robežās. Pasvītroju, prioritāte ir mūsu karotāju dzīvību saglabāšana. Tāpēc nepieciešamības gadījumā viņi atkāpjas uz jaunām pozīcijām. Par lielu nožēlu vienā no tādām reizēm vairāki mūsu karotāji nonāca gūstā. Cīnīsimies par katra brāļa atbrīvošanu," tā Tarnavskis.

Iepriekš piektdien 3. atsevišķās triecienbrigādes komandiera vietnieks un bijušais pulka "Azov" komandieris Maksims Žorins informēja, ka šajās dienās Krievija Avdijivkā cieš tādus zaudējumus, kādus nav cietusi nevienā citā šī kara kaujā. Tomēr ienaidnieks tik un tā saglabājot "neprātīgu pārspēku" pret pilsētas aizstāvjiem.

Saskaņā ar Žorina teikto, atsevišķām pozīcijām, ko aizsargā seši Ukrainas karavīri, uzbrukumos dodas pat 100 okupantu.

Jau ceturtdien ziņots, ka okupanti Avdijivkai uzbrūk ar milzīgu skaitlisko pārspēku.

9. februāri tika ziņots, ka kaujas Avdijivkā jau sasniegušas pilsētas apbūvi. Avdijivkas virziens ir viens no karstākajiem frontes sektoriem, kur okupanti aktīvi uzbrūk kopš 10. oktobra.

Kā nesen izskatījās Avdijivkā, var redzēt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!