Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Izvarošanas Krīžu centra asociācija Izraēlā (ARCCI) trešdien, 21. februārī, paziņojusi, ka ir ievākti pierādījumi teroristu grupējuma "Hamās" kaujinieku "sistemātiski un tīši" pastrādātajiem seksuālajiem noziegumiem pagājušā gada 7. oktobra asiņainā uzbrukuma laikā, ziņo raidsabiedrība BBC.

Ziņojumā teikts, ka uzbrukumi bijuši daudz plašāki, nekā sākotnēji tika uzskatīts. Tie notikuši vairākās vietās Izraēlas dienvidos. "Vairākos gadījumos izvarošana veikta skatītāju priekšā, piemēram, partneru, ģimenes vai draugu, lai pastiprinātu visu klātesošo sāpes un pazemojumu."

Konstatēts, ka 7. oktobra uzbrukumos veikti "brutāli vardarbīgi izvarošanas akti", kuros upuriem draudēts ar ieročiem. Īpaši šādiem uzbrukumiem pakļautas ievainotās sievietes.

"Daži "Hamās" biedri vajāja upurus, kuriem izdevās aizbēgt no slaktiņa, vilkdami tos aiz matiem, kamēr upuri kliedza. Lielākā daļa no upuriem tika nogalināti seksuālās vardarbības laikā vai pēc tās," teikts ziņojumā.

Asociācijas izpilddirektore Orita Sulitzeanu komentēja, ka daudzos gadījumos cietušo vīriešu un sieviešu ķermeņi, tostarp viņu dzimumorgāni, tikuši nopietni sakropļoti, ziņo laikraksts "The Guardian".

Vairāki "Supernovas" mūzikas festivālā izdzīvojušie upuri liecinājuši par grupveida izvarošanas gadījumiem, "kad sievietes tika ļaunprātīgi izmantotas un padotas uz riņķi starp vairākiem teroristiem, kuri viņas piekāva, ievainoja un beigu beigās nogalināja".

Pirmās palīdzības sniedzēji un brīvprātīgie līķu savācēji, kas pēc 7. oktobra uzbrukuma devās uz pierobežas kopienām, arī novērojuši seksuālas vardarbības pazīmes pret sievietēm un meitenēm. Tādas pašas pazīmes fiksējuši arī tie, kas identificēja militārajās bāzēs nogalināto sieviešu karavīru līķus.

Atbrīvotie ķīlnieki liecinājuši, ka vardarbība turpinājusies arī gūstā, ko "Hamās" jau vairākkārt ir nolieguši. Žurnālists Pols Adamss no Jeruzalemes BBC norāda, ka Izraēlas amatpersonas ļoti nelabprāt par to runā aiz cieņas pret satrauktajiem ģimenes locekļiem, kas vēl gaida tuvinieku atgriešanos. Tomēr viņi apgalvo, ka viens no iemesliem, kādēļ "Hamās" joprojām tur sievietes gūstā, ir tas, ka viņi nevēlas, lai pasaule uzzina par šiem noziegumiem.

Organizācija ziņojumā secina, ka "ir novērojami identiski rīcības modeļi, kas atkārtojas katrā no uzbrukuma zonām". Seksuālā vardarbība novērota četrās vietās: mūzikas festivālā, izraēliešu kopienās pie Gazas robežas, Izraēlas militārajās bāzēs, kuras skāra "Hamās" uzbrukumi un vietās Gazā, kur tika turēti ķīlnieki.

Izraēla vairākkārt sūdzējusies, ka Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) un citas starptautiskās organizācijas ir pārāk lēni reaģējušas uz liecībām par "Hamās" veikto seksuālo vardarbību 7. oktobra uzbrukumos. ARCCI izpilddirektore norāda, ka organizācijas ziņojums vairs nedos viņiem iespēju "noliegt vai neņemt vērā šīs ziņas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!