Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ir nodrošināts pietiekams finansējums Čehijas vadītajam plānam iepirkt Ukrainai 800 000 artilērijas šāviņu, ceturtdien, 7. martā paziņojis Čehijas prezidents Petrs Pavels, ziņo aģentūra "Reuters".

"Kopš šī rīta mums ir izdevies savākt visu nepieciešamo summu visas plānotās munīcijas iegādei, kas ir 800 000 vienības," ceturtdienas preses konferencē paziņoja prezidents.

Sarunā ar žurnālistiem, Pavels uzsvēris, ka munīcijas piegādes Ukrainai varētu sākties pat pēc pāris nedēļām. Piegādes šobrīd esot atkarīgas no tā, cik ātri Čehijas Aizsardzības ministrija spēs nodrošināt iepirkuma dokumentus.

Paziņojums seko īsi pēc tam, kad Norvēģija paziņoja par plāniem ziedot 140 miljonus eiro šāviņu iegādei. Atbalstu šonedēļ solījušas arī Vācija un Francija.

Par steidzamāko vajadzību Ukrainai divus gadus ilgušajā karā ir kļuvusi artilērijas munīcija. Tieši artilērijas šāviņu trūkuma dēļ Ukrainas karaspēkam februārī nācās atkāpties no pozīcijām Avdijivkā, norāda medijs "Politico". Vienlaicīgi Eiropas Savienība (ES) nav spējusi piegādāt vienu miljonu artilērijas šāviņu, ko tā solīja pirms gada. Tāpat ir apstājusies arī ASV militārā palīdzība, kas līdz šim bijusi ārkārtīgi nozīmīga Kijivas centienos aizsargāties pret okupantiem.

Līdz ar to šogad Čehija uzņēmās vadību centienos iegūt vairāk munīcijas Ukrainai no trešajām valstīm ārpus ES. Pavels pagājušajā mēnesī paziņoja, ka izdevies atrast 500 000 155 milimetru kalibra šāviņus un 300 000 122 milimetru šāviņus, kurus varētu piegādāt, ja sabiedrotie nodrošinās finansējumu. Kopumā 18 valstis ir piekritušas finansēt iepirkumus Čehijas vadītajā iniciatīvā.

Eiropas amatpersonas lēš, ka Krievija frontes līnijās izšauj līdz pat 10 reizēm vairāk šāviņu nekā Ukraina, atgādina "Politico".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!