ASV prezidents Džordžs Bušs, atzīmējot "nebrīvo tautu nedēļu", nosodījis apspiešanu un cilvēktiesību pārkāpumus Mjanmā (Birmā), Irānā, Kubā, Ziemeļkorejā, Zimbabvē un Baltkrievijā.
"Miljoniem cilvēku joprojām dzīvo valstīs, kuru režīmi katru dienu pārkāpj savu pilsoņu tiesības," teikts Buša paziņojumā.

"Tādās valstīs kā Birma un Irāna pilsoņiem nav tiesību izvēlēties savu valdību, protestēt pret apspiešanu un brīvi praktizēt savu reliģiju," uzsvēris ASV prezidents.

"Despots, kurš valda Kubā, iesloga cietumā politiskos oponentus un sagrauj mierīgo opozīciju," norādījis Bušs, kritizējot Kubas prezidentu Fidelu Kastro.

Savukārt Ziemeļkorejai ASV prezidents veltījis šādus vārdus: "Simtiem tūkstoši smok ieslodzījuma nometnēs, un pilsoņi cieš no pārtikas trūkuma, savukārt režīms mēģina iegūt masu iznīcināšanas ieročus."

"Vardarbība, korupcija un nesaimnieciskums valda Zimbabvē, un autoritārā valdība Baltkrievijā slāpē politisko opozīciju," piebildis Bušs.

Viņš arī uzsvēris, ka pēc "brutālā Sadama Huseina režīma gāšanas Irākā" "Irākas iedzīvotāji vairs nav gūstekņi savā valstī" un tagad var "atklāti un brīvi" apspriest savas valsts nākotni.

"Nebrīvo tautu nedēļu" ASV atzīmē kopš 1959.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!