Vandaļi uzbrukuši holokausta memoriālam Baltkrievijas pilsētā Lidā, un ebreju līderi otrdien paziņoja, ka tas bijis nesenākais no šogad valstī notikušajiem antisemītiskajiem uzbrukumiem.
Apmēram 150 kilometrus no Minskas attālajā Lidas pilsētā esošais piemineklis apmētāts ar krāsas bundžām un uz tā sarakstīti vairāki pret ebrejiem vērsti saukļi, sacīja Baltkrievijas ebreju tiesību aizsardzības grupas vadītājs Jakovs Basins.

"Šis piemineklis vietā, kur kara laikā tika nošauti vairāki desmiti ebreju, tika uzcelts tikai pirms pusotra mēneša. Tas pagājušajā naktī tika apgānīts," sacīja Basins.

Baltkrievija tiek kritizēta par nespēju apkarot uzbrukumus ebrejiem un holokausta upuru kapsētām un memoriāliem.

Lidas milicija sākusi izmeklēšanu par notikušo uzbrukumu. Šogad milicija pastiprināti sāka apsargāt holokausta upuru pieminekļus un kapsētas visā valstī pēc uzbrukumu virknes ebreju memoriāliem.

Pagājušajā mēnesī ebreju līderi apsūdzēja Baltkrievijas Izglītības ministriju antisemītiskā politikā, kad varas iestādes slēdza institūtu, kur tika piedāvāti kursi ebrejiem.

Pirms Otrā pasaules kara Baltkrievijā dzīvoja 400 000 ebreju, taču desmitiem tūkstošu nogalināja nacisti un vēl vairāk valsti pameta, bēgot no padomju antisemītisma. Pašreiz Baltkrievijā dzīvo apmēram 100 000 ebreju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!