Krievijas naftas kompānijas "Jukos" akcionāri nolēmuši vērsties starptautiskās tiesās, lai saņemtu no Krievijas varas iestādēm kompensāciju par "Jukos" vērtības straujo kritumu, raksta "Financial Times".
Kā norādīja "Menatep" grupas direktors Tims Osborns, pret Krievijas varas iestādēm iesniegta prasība sakarā ar Enerģētikas hartas pārkāpumiem. Šo hartu, kuras mērķis ir aizsargāt investoru intereses, ir ratificējusi arī Krievija.

Šī "Menatep" rīcība ir pirmais agresīvais akcionāru solis, mēģinot pieprasīt kompensāciju par zaudējumiem, kas radušies sakarā ar Krievijas varas iestāžu akcijām pret "Jukos", kuras tiek uzskatītas par politiski motivētām, atzīmē laikraksts.

"Financial Times" norāda, ka "Jukos" akciju cenas, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir kritušās vairāk nekā par 80%.

Sūdzību par Enerģētikas hartas pārkāpumiem ir iesniegušas "Menatep" kontrolētās kompānijas "Hulley" un "Yukos Universal". Abas šīs kompānijas ir reģistrētas Kiprā, kura arī ir Enerģētikas hartas dalībniece.

Laikraksts ziņo, ka gadījumā, ja Krievijas valsts trīs mēnešu laikā nespēs panākt savstarpēji pieņemamu vienošanos ar prasītājiem, "Menatep" būs tiesības vērsties starptautiskajā tiesā. "Menatep" grupai pieder 60% "Jukos" akciju.

Trešdien "Jukos" izpilddirektors Stīvens Tīds informēja, ka kompānija 20.decembrī sasauks akcionāru ārkārtas sapulci, lai izlemtu, vai iesniegt bankrota pieteikumu vai likvidēt kompāniju, pret kuru ir vērstas jaunas nodokļu prasības.

"Jukos" vadītājs preses konferencē paziņoja, ka Krievijas lielākā naftas eksportētāja vairs nevar turpināt normālu darbību, kad tai šonedēļ tika izvirzītas jaunas nodokļu pretenzijas 6,7 miljardu dolāru (3,58 miljardi latu) apmērā.

Jaunās "Jukos" izvirzītās nodokļu prasības papildina četrus miljardus dolāru, kas kompānijai vēl jānomaksā par 2000. un 2001.gadu, kā arī 3,4 miljardus dolāru, kas jāsamaksā "Jukos" lielākajam naftas ieguves uzņēmumam "Juganskņeftjegaz".

Līdz ar to kopējā "Jukos" parāda summa sasniedz 14 miljardus dolāru un pārsniedz kompānijas tirgus vērtību. Atsevišķi analītiķi jau ir paziņojuši, ka kompānija pašlaik jau praktiski ir bezvērtīga.

Tiesu izpildītāji ir paziņojuši par plāniem pārdot "Jukos" lielāko naftas ieguves uzņēmumu "Juganskņeftjegaz", kas nodrošina aptuveni 60% "Jukos" kopējās naftas ieguves, lai dzēstu kompānijas nodokļu parādu valstij.

Pēc Tīda vārdiem, nav izslēgta iespēja, ka "Jukos" vadība varētu iesniegt bankrota pieteikumu vēl līdz 20.decembrim, kad paredzēta akcionāru sapulce.

Krievijas varas iestāžu akcijas pret "Jukos" turpinās jau kopš pagājušā gada jūlija. Vienlaikus ar "Jukos" izvirzītajām nodokļu pretenzijām Maskavā notiek tiesas prāva pret "Jukos" bijušo vadītāju un lielāko akcionāru Mihailu Hodorkovski, kas tiek apsūdzēts krāpšanā un nodokļu nemaksāšanā. Līdzīgas apsūdzības ir izvirzītas vēl vienam "Jukos" akcionāram Platonam Ļebedevam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!