Ukrainas opozīcija visai pasaulei paziņo par visas Ukrainas streiku. Pirmdienas vakarā 200 000 cilvēku sapulcējušies Neatkarības laukumā Kijevā un uzcēluši tur 150 teltis, informēja Eiropas Kustība Ukrainā.
Centrālās Vēlēšanu Komisijas informācija liecina, ka Janukovičs ir vadībā, par 3% apsteidzot konkurentu. Opozīcija uzskata, ka minētais rezultāts ir sasniegts ar iepriekš nepiedzīvotu rezultātu sagrozīšanu un atzīst Juščenko par vēlēšanu uzvarētāju. Kijevas Starptautiskā Socioloģijas institūta un Razumkova centra veiktā vēlētāju aptauja pie vēlēšanu iecirkņiem paredzēja 54% balsu Juščenko un 43% balsu Janukovičam, ziņo Eiropas Kustība Ukrainā.

Juščenko , savu sabiedroto – Jūlijas Timošenko, sociālista Oleksandra Moroza, bijušā valdības vadītāja Anatolija Kinaha un daudzu parlamenta deputātu pavadīts, paziņojis par savu uzvaru Prezidenta vēlēšanās un izteica neuzticību Centrālajai Vēlēšanu Komisijai. Juščenko paziņojis arī par valdības gāšanas sākumu.

Juščenko meklējis atbalstu pie citām valstīm un starptautiskajām organizācijām. Parlamenta deputāte un Juščenko sabiedrotā Jūlija Timošenko paziņojusi par demokrātijas aizstāvju mobilizāciju visā valstī. Tūkstošiem autobusu un privāto automašīnu pirmdienas pēcpusdienā un vakarā dodas uz Kijevu, lai pievienotos protestētājiem Neatkarības laukumā. Ceļu policija kavē un pūlas atturēt viņus no tālāka ceļa.

Parlamenta deputāti aicina sasaukt Parlamenta ārkārtas sanāksmi, lai izteiktu neuzticību Centrālajai Vēlēšanu Komisijai. Kijevas pašvaldība to jau ir izdarījusi un aicina Parlamentu rīkoties līdzīgi.

Ļvovas, Ivano-Frankovskas un Ternopoles pašvaldības uzskata Viktoru Juščenko par viņu Prezidentu. Liels skaits augsti stāvošu iekšlietu un militārpersonu nākuši klajā ar aicinājumu saviem kolēģiem nepakļauties vadības antikonstitucionālajām pavēlēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!