Turcija nevilcināsies pateikt Eiropas Savienībai (ES) "nē", ja galīgajā lēmumā par iestāšanās sarunu uzsākšanu būs iekļauti "nepieņemami jautājumi", telekanāls "CNN Turk" citē premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana otrdien teikto ES vēstniekiem.
Paredzēts, ka ES dalībvalstu līderu galotņu sanāksmē, kas sāksies 16.decembrī Briselē, tiks pieņemts lēmums par to, vai un kad uzsākt iestāšanās sarunas ar Ankaru.

Tiek uzskatīts, ka attiecībā par sarunu uzsākšanu 2005.gadā tiks pieņemts pozitīvs lēmums, taču Turcija bažījas, ka ES var censties izvirzīt pārāk daudz prasību.

"Viņa izteikumi nav uztverami kā draudi," aģentūrai "Reuters" izteicās kāds diplomāts, piebilstot, ka tā bijusi atbilde uz vēstnieku jautājumiem par to, ko Erdogans darīs gadījumā, ja ES līderu galotņu sanāksmes gala dokumentā būs iekļauti noteikumi, kas Turciju neapmierinās.

"Erdogans bija draudzīgs, taču diezgan stingrs," piebilda diplomāts.

Erdogans arī apgalvojis, ka viņa valdība turpinās īstenot uzsāktās ekonomiskās un politiskās reformas, neatkarīgi no tā, kāds būs ES samita rezultāts, pastāstīja diplomāts.

Ankarai ir aizdomas, ka galotņu sanāksmes noslēguma dokumenta teksts dos ES iespēju nākotnē bez sarežģījumiem pārtraukt uzsāktās sarunas, vai arī piedāvāt Ankarai kādu "īpašu statusu", aizstājot ar to pilntiesīgu dalību ES.

"Erdogans norādīja, ka viņš terminu "sarunas ar atklātu rezultātu", kam priekšroku dod ES, atzīst par tādu, kas rada bīstamas neskaidrības," teica diplomāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!