Svētdien divās Irākas šiītu svētajās pilsētās - Kerbelā un Nedžefā - pašnāvnieku sarīkotos sprādzienos nogalināti vairāk nekā sešdesmit cilvēki, bet ievainoto skaits sasniedzis gandrīz 130, un mediķi pieļauj, ka upuru skaits varētu vēl pieaugt. Liela daļa upuru ir Irākas civiliedzīvotāji, tostarp daudzas sievietes un bērni.
Kerbelā sprādziens notika 13.15 pēc vietējā laika pašā pilsētas centrā, tikai 500 metru attālumā no svētās Imama Abasa mošejas, atklātā laukumā, kas tiek izmantots kā autoosta un maršruta taksometru stāvvieta. Pēc mediķu sniegtajām ziņām, dzīvību zaudējuši vismaz 14 cilvēki un ievainoti 39.

Daudzi ievainotie stāstīja, ka redzējuši, kā eksplodē braucoša automašīna, kas vēlāk dega aptuveni stundu, un no sprādziena vietas aukstajā un lietainajā dienā cēlās biezs melnu dūmu mutulis. Eksplozija izrāva zemē dziļu bedri, daudzu tuvējo ēku logiem izbira rūtis.

Dažas stundas vēlāk spēcīgs sprādziens otrā šiītu svētajā pilsētā Nedžefā, Imama Ali mošejas tuvumā, nogalināja 48 un ievainoja vismaz 90 cilvēkus. Arī Nedžefā ļaužu pārpildītā ielā netālu no autoostas eksplodēja automašīnā paslēpts spridzeklis. Nedžefas vecpilsētā policija pēc sprādziena noteikusi komandanta stundu.

Kerbelā tas piecu dienu laikā bijis jau otrais sprādziens. Tas radījis bažas, kas sunnītu kaujinieki gatavojas izmantot reliģiskās nesaskaņas, lai saasinātu vardarbību pirms 30.janvārī paredzētajām vēlēšanām. Paredzams, ka šajās vēlēšanās pirmo reizi Irākas jaunāko laiku vēsturē šiītu vairākums varētu gūt pārsvaru pār sunnītiem, kam bija noteicošā loma Sadama Huseina varas laikā.

Iepriekšējas sprādziens trešdien notika gandrīz tajā pašā vietā, un, domājams, bija vērsts pret šiītu garīdznieku Abdulu Mehdi al Kerbalai. Desmit nogalināto vidū bija četri viņa miesassargi, ievainojumus guva arī pats garīdznieks.

Šiītu garīdznieki un politiķi aicinājuši cilvēkus saglabāt mieru, brīdinot, ka abi sprādzieni pie viņu svētvietām bijuši vērsti uz pilsoņkara izprovocēšanu pirms vēlēšanām.

"Šiīti apņēmušies neatbildēt ar vardarbību, jo tas izraisītu vienīgi tālāku vardarbību," sacījis viens no Irākas ietekmīgākajiem šiītu garīdzniekiem Mohammads Bārs al Ulums, pauzdams viedokli, ka vēlēšanām jānotiek paredzētajā laikā.

Tikmēr Bagdādē ar automātiem AK-47 bruņoti nemiernieki izrāvuši no automašīnas un nošāvuši trīs Irākas vēlēšanu komisijas darbiniekus, pēc tam aizdedzinot viņu mašīnu, bet amatpersonas nevar pateikt, vai uzbrukums saistīts ar viņu darbu komisijā.

Pēc tam nemiernieki bloķējuši ielu, apturot un pārbaudot katru mašīnu un tēmējot uz iekšā sēdošajiem cilvēkiem. Izcēlusies apšaudīšanās, un policijai bijušas vajadzīgas vairākas stundas, lai nonāktu līdz notikuma vietai. No augšas to gan pārlidojuši ASV helikopteri, bet lejā bijuši dzirdami šāvieni un viegli sprādzieni.

Arābu satelīttelevīzijas kanāli svētdien pārraidīja ierakstu, ko tiem atsūtījuši nemiernieki, kas nolaupījuši desmit kādai ASV apsardzes firmai strādājošus irākiešus un draud viņus nogalināt, ja firma neatstās Irāku. Nolaupītāji gan nav izvirzījuši nekādus termiņus.

Irākas ziemeļos, Havijas pilsētas tirgus laukumā, nezināmi uzbrucēji svētdien nošāvuši četrus kurdus. Piektdien tai pašā pilsētā tika nogalināti divi kurdi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!