Piecas pašvaldības - Valmiera, Cēsis, Limbaži, Sigulda un Salaspils - noslēgušas atsevišķus līgumus ar Dānijas kompāniju AS "Per Aarsleff " par notekūdeņu attīrīšanas iekārtu rekonstrukciju.
Kopējā līgumu summa ir 12,413 miljoni eiro (18,430 miljoni latu).

2006.gada pirmajā pusgadā notika iepirkuma procedūras būvdarbu līgumiem "Notekūdeņu attīrīšanas iekārtu izbūve/rekonstrukcija 14 Austrumlatvijas upju baseinu pilsētās" un "Ūdensvada un kanalizācijas tīklu paplašināšana un rekonstrukcija 18 Austrumlatvijas upju baseinu pilsētās", aģentūrai LETA stāstīja Vides ministrijas Projektu ieviešanas departamenta Projektu tehniskās vadības nodaļas pārvaldes vecākais referents Ingus Bārs.

Pēc pretendentu piedāvājumu atvēršanas, tā kā pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā būtiski pieaugušas būvniecības izmaksas, radās būtisks finanšu līdzekļu trūkums. Tas sasniedza aptuveni 26 miljonus eiro (18, 270 miljonus latu). Līdzekļu trūkuma dēļ nebija iespējams noslēgt minētos līgumus ar izvēlētajiem pretendentiem par pilnu darba apjomu.

Ņemot vērā sarežģīto finanšu situāciju projektā, pašvaldību ūdenssaimniecību uzņēmumiem kopā ar attiecīgās pašvaldības domi vai padomi bija jāpieņem lēmums par turpmāko rīcību abu minēto būvdarbu līgumu slēgšanā - noslēgt atsevišķu būvdarbu līgumu ar izvēlēto pretendentu, samazinot darba apjomu pašvaldībā, vai rīkot jaunu iepirkuma procedūru ar savu pašvaldību atsevišķi, tā, iespējams, samazinot līguma summu, skaidroja Bārs.

Pašlaik notiek pirmslīguma sarunas ar konkursa kārtībā izvēlētajiem pretendentiem par līgumiem un darba apjoma samazināšanu astoņās pašvaldībās. Sarunas uzsāktas par notekūdeņu attīrīšanas iekārtu izbūvi Līvānos, par ūdensvada un kanalizācijas tīklu paplašināšanu un rekonstrukciju Ogrē, Valmierā, Alūksnē, Līvānos, Dagdā, Salacgrīvā un Preiļos.

Minēto līgumu kopsumma ir aptuveni 21 miljons eiro (14,760 miljoni latu).

Daudzās pašvaldībās pieņemti lēmumi rīkot jaunas iepirkuma procedūras. Šādi lēmumi pieņemti par notekūdeņu attīrīšanas iekārtu rekonstrukciju Alūksnē, Dagdā, Preiļos, Smiltenē, Lielvārdē, Ķegumā, par notekūdeņu attīrīšanas iekārtu izbūvi Dagdā, Salacgrīvā un Cesvainē.

Jaunas iepirkuma procedūras notiks arī Cēsīs, Salaspilī, Siguldā, Limbažos, Smiltenē, Cesvainē, Lielvārdē, Ķegumā, Valkā, Priekuļos un Ķekavā. Paredzēts atjaunot un paplašināt ūdensvada un kanalizācijas tīklus.

Bārs norādīja, ka līdz šā gada 22.augustam izveidotas iepirkuma komisijas un pašlaik tiek gatavota iepirkuma dokumentācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!