Trešdien strādājot ar greideri topošā Salaspils stadiona teritorijā, būvfirmas strādnieki atraduši 17.gadsimta lielgabalu, portālu "Delfi" informēja Salaspils novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Lolita Trukšāne.
Vērtīgais atradums tika nogādāts Daugavas muzejā. Pieaicinātie Latvijas Kara muzeja speciālisti atzinuši, ka lielgabals ir unikāls eksemplārs artilērijas vēsturē un Latvijā šāda vecuma un veida paraugs ir atrasts pirmo reizi.

Uz stobra redzama numerācijas un meistara zīme, pēc kuras, sazinoties ar ārvalstu speciālistiem, būs iespējams noteikt lielgabala precīzu izcelsmi.

Atrastais lielgabals varētu būt saglabājies no Poļu – zviedru kara laikiem (Salaspils teritorijā 1604.gadā notika vēsturiskā Kirkholmas kauja).

Daugavas muzeja materiālos ir ziņas, ka topošā Salaspils stadiona teritorijā savulaik atradusies pareizticīgo baznīca un piemineklis Pēterim I. Pirmās brīvvalsts laikā, likvidējot pieminekļa postamentu, tā pamata bedrē tika atrasts senlaicīgs lielgabals, kurš, nevienam nevajadzīgs, šajā apvidū mētājies vēl pēc 2. Pasaules kara.

Iespējams, ka atradums ir tieši šis lielgabals, kas savulaik izmantots pieminekļa postamenta nostiprināšanai, bet vēlāk, sākoties pilsētas celtniecībai, apbērts ar zemi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!