No Liepājas domes sēdes piektdien kārtējo reizi aizgāja neatkarīgais deputāts Stīns Lorenss jeb Luijs Fonteins un arī deputāts Valērijs Kravcovs (SC), ziņo laikraksts "Latvijas Avīze".

Tas noticis apmēram stundu pēc tam, kad koalīcijas deputāts Jānis Vilnītis izteicis pretenziju Kravcovam, ka viņš nelieto valsts valodu. Vilnīti atbalstīja sēdes vadītājs, Liepājas mērs Uldis Sesks, sacīdams, ka nedos deputātiem vārdu, ja tie nerunās latviski.

Pie darba kārtības 17. jautājuma, kad izraisījās diskusija par nevalstisko organizāciju projektu līdzfinansēšanas kārtību, Kravcovs mēģināja runāt krieviski, taču tika apklusināts. Paziņojis, ka nevar aizstāvēt savu vēlētāju intereses, ja viņam neļauj runāt, deputāts zāli atstāja. Arī Lorenss, kurš jau bija pārgājis uz lauzītu latviešu valodu, sekoja Kravcovam, bilstot, ka deputāti nevajadzīgi daudz uzmanības velta valodai.

Kā skaidroja Vilnītis, viņš cerējis, ka abi valodas neprašas turēs doto solījumu pusgada laikā apgūt valsts valodu, bet tas nav noticis. "Man nav nekas pret abiem deputātiem vai svešvalodām, taču tulkošana rada pārpratumus un traucē sēdes gaitu," sacīja Vilnītis.

Liepājas dome arī saņēmusi skaidrojumu no Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas, kurā teikts, ka "privātā kārtā pieaicināts tulks nevar būt pašvaldības domes deputāta pilnvarots pārstāvis". Vēstulē arī teikts, ka likums "neparedz tiesības pašvaldību deputātiem pildīt savus pienākumus ar pilnvarotu personu starpniecību".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!