Foto: Shutterstock/DELFI
Indieši maksā tūkstošiem eiro, lai strādātu Latvijā un Lietuvā. Atbrauc un konstatē, ka viņiem darba patiesībā nav. Labākajā gadījumā viņiem ir uzturēšanās atļauja, kas ļauj strādāt konkrētā uzņēmumā, sliktākajā – tūristu vīza. "Delfi" žurnāliste Anastasija Jefremova aprunājās ar puisi, kurš kļuvis par šādas krāpnieciskas shēmas upuri. Aptuveni divus mēnešus viņš, nesaprazdams, kā atgriezties mājās, nodzīvoja pie indiešu studentiem, kuri mācījās Rīgā un bija devuši viņam pajumti.


Sems ir kluss, ģimenisks puisis ar brillēm. IT speciālists, kurš nesen pabeidzis bakalaura studijas savā dzimtenē un ticējis solījumiem par labu darbu Eiropā. Ne savā profesijā, bet celtniecībā, par 950 eiro mēnesī, – toties Eiropas Savienībā. Vidējā IT speciālista alga Indijā, pēc "Glassdoor" datiem, ir aptuveni 600 eiro, tāpēc vakance izskatījusies pievilcīga.

Šis ir pirmais raksts "Delfi" izmeklēšanā par krāpniekiem, kuri ieved indiešus Baltijā un atstāj šeit bez darba. Nākamajā rakstā lasiet par to, kas Latviju "pārdod" ārzemju strādniekiem.

Neizbraucot no Indijas, viņš saņēmis Lietuvas termiņuzturēšanās atļauju ar tiesībām strādāt Lietuvas uzņēmumā "Holdlita". Semam tas izmaksājis astoņus tūkstošus eiro (par to, kā iegādāties uzturēšanās atļauju Lietuvā, lasiet kādā no nākamajiem materiāliem). Lietuvas uzņēmums "Bonus Vita" oficiāli darbojies kā darbā pieņemšanas starpnieks, bet visus dokumentus kārtojusi Indijas aģentūra "Abroad Study Plan". Tā arī uzrakstīja Semam CV, kurā sameloja par viņa darba pieredzi, un ieteica viņam arī pašam melot par savu pieredzi tiešsaistes intervijas laikā.

Sems ieradās Lietuvā, un ātri kļuvis skaidrs, ka viņam nav ne pieredzes, ne prasmju. Viņš tika atlaists.

Sems rakstījis savam aģentam, taču viņš strikti atbildējis, ka savas saistības ir izpildījis, Semam ir uzturēšanās atļauja, līdz ar to viņš var meklēt darbu jebkurā ES valstī. Aģents ieteica braukt uz Latviju – tur ir daudz darba un vienmēr var iekārtoties par kurjeru. Sems mēneša garumā katru dienu izsūtījis desmitiem CV – bez rezultātiem.

Mēs tikāmies ar Semu, kad līdz viņa uzturēšanās atļaujas termiņa beigām bija palicis mazāk nekā mēnesis. Pats dokuments ir derīgs līdz 2025. gadam, bet tikai tad, ja viņš atrod jaunu darbu. Pretējā gadījumā drīz pēc līguma laušanas uzturēšanās atļauja tiek anulēta un persona kļūst par nelegālo imigrantu.

Kā strādāt par kurjeru, izmantojot citu datus

"Ak, ko es teikšu savai mammai," Sems turpina atkārtot. Tieši viņa māte ir iemesls, kāpēc viņš nevēršas policijā. Kad aizpildījis veidlapu "Abroad Study Plan", viņam tika prasīts norādīt savu radinieku tālruņa numurus.


Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!