Foto: AFP/Scanpix/LETA

2023. gada sākumā gatavojoties apsteigt Ķīnu kā pasaulē visblīvāk apdzīvoto valsti, Indija pieliek visas pūles, lai izmantotu ekonomiskos ieguvumus, ko nes mirstības un dzimstības līmeņa samazināšanās. Nevienmērīgs iedzīvotāju skaita pieaugums, dažiem Indijas štatiem piedzīvojot dzimstības sprādzienu, bet citiem slēdzot skolas, demogrāfisko plaisu var pārvērst par katastrofu.

Indija, šķiet, apņēmusies noslēgt vētraino gadu uz priecīgas nots, svinot gan 75 neatkarības gadus, gan G20 prezidentūras sākumu. Taču tuvojas vēl viens pagrieziena punkts. Apvienoto Nāciju Organizācijas eksperti lēš, ka 2023. gada 14. aprīlī Indija oficiāli apsteigs Ķīnu un kļūs par pasaules visblīvāk apdzīvoto valsti.

Tas gan obligāti nav iemesls svinībām. Ķīna aizņem aptuveni 9,6 miljonus kvadrātkilometru, salīdzinot ar Indijas 3,3 miljoniem kvadrātkilometru. Tādējādi Indijā iedzīvotāju blīvums ir gandrīz trīs reizes lielāks nekā Ķīnā. Tomēr atšķirībā no Ķīnas Indija saskaras ar lielām problēmām pabarot, izglītot un aprūpēt savus 1,4 miljardus cilvēku, neskatoties uz iespaidīgo izaugsmes tempu pēdējo trīs desmitgažu laikā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!