Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI
Pieprasījums pēc apbūves zemesgabaliem kopš 2019. gada ir būtiski audzis – īpaši to sekmēja pandēmija, un arī kara atbalss cilvēku prātos sēj domu par drošību un dzīvi tālāk no pilsētas. Sarūkot gan "normālu" zemesgabalu, gan īpašumu dārzkopības kooperatīvos piedāvājumam, cilvēki nereti ir gatavi iegādāties zemi arī tādās vietās, kur nav attīstīta infrastruktūra.

Tas atsauc atmiņā iepriekšējo nekustamā īpašuma tirgus buma laiku. Viena no tā brīža iezīmēm bija tā dēvētie pļavu ciemati – būtībā nereti tika tirgoti solījumi par jauku dzīvi vietā, kur tobrīd nekā nebija. Daļa uzņēmīgāku ļaužu šādiem projektiem bija ķērusies klāt, paļaujoties uz nebeidzamu tirgus izaugsmi, dāsno banku finansējumu, savu spēju izveidot jaunu apdzīvotu vietu, taču daļa bija arī izmanīgi darboņi, kuriem jau sākotnēji nebija šāda nodoma. Bieži šie gabali pirkti ar mērķi tos pēc brīža pārdot dārgāk.

Tiesa gan, kopš krīzes, kas sekoja bumam, tirgus dalībnieki, bankas un arī pašvaldības ir guvušas mācību, ir zinošākas un piesardzīgākas. Savukārt pircēji – kā nu kurš. "Delfi" skaidro, kas jāņem vērā, apsverot šāda zemesgabala iegādi.

Izpētīt, "kas ir kas"


Pirms īpašuma iegādes eksperti aicina veikt mājasdarbu.

Ir cilvēki, kuri zemesgabalu novērtē "uz aci", tas iepatīkas, un viņi pērk bez īpašas izpētes, jo šķiet, ka viss būs labi, atzīst Dubane, tomēr, pirms spert šādu soli, vēlams pārbaudīt vairākas lietas. Eksperti mudina potenciālos pircējus pārliecināties par attīstītāja uzticamību.

Ziņas par attīstītāju, pārdevēju un tā pieredzi viņa iesaka ievākt, kaut vai elementāri "iegūglējot", pajautājot tirgus speciālistiem.

Veikli darboņi joprojām tirgū varētu gadīties. Parasti tad sākotnēji tiek iepirkts 4–5 hektārus liels zemesgabals, kur nav nekā. Vēlāk SIA vai privātpersona to kā ciematu iztirgo pa mazākiem apbūves gabaliem, stāstot, ka ceļi un viss cits būs. Var gadīties, ka turpmāk pašiem jaunajiem, piemēram, 20 īpašniekiem būs jārisina attīstības un būvniecības jautājumi, ja gribēs kaut kur tālāk virzīties ar ciemata tapšanu. Savukārt "uzņēmējs" pats jau būs Kiprā vai citās "tālēs zilajās".

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!