Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

"[Andrijs] ieradās ar gredzeniem, kurus bija izgatavojis no folijas. Viņš pats uztaisīja laulības gredzenus. Tā bija pati skaistākā dāvana, kādu esmu saņēmusi," "Azovstaļ" pazemes tuneļu pustumsā ierakstītā video savu personīgo stāstu atklāj Ukrainas aizstāve Valērija Subotina. Pārdzīvojusi mīļotā cilvēka nāvi un vardarbību gūstā Krievijā vairāk nekā gada garumā, viņa turpina cīnīties par Ukrainu. Tagad viņas vieta ir informācijas frontē – līdz novembra sākumam Valērija bija īpašo operāciju spēku komandiera ģenerālmajora Viktora Horenko padomniece, kā arī raksta grāmatu par pieredzēto iebrucēju necilvēcību.

Brīdī, kad Valērija ierakstīja minēto video, viņas Andrijs jau bija kritis. Krievijas spēku ielenktajā rūpnīcā bija vairāk ievainoto nekā to, kas turpināja turēt pozīcijas. Nekādu atsāpinātāju un cita veida medikamentu metalurģijas milža labirintos esošajiem vairs nebija. Pat tiem, kas ikdienā sekoja "Mariupoles" aizstāvju pēdējiem centieniem noturēties, personīgais stāsts uzdzina zosādu un uzsita asinis.

Iespējams, tieši viņas traģiskais stāsts par mīlestības savienības slēgšanu vienā no melnākajām vietām uz zemes un šaušalīgās realitātes skaudrums mudināja iedarbināt visas sviras, lai dzīvi palikušajiem "Azovstaļ" aizstāvjiem, kā arī tur patvērumu guvušajiem mēģinātu rast iespēju izglābties. Ne visiem tas izdevies. Daļa joprojām ir gūstā, citi gūstā arī miruši.

Valērija ir atgriezusies un par piedzīvoto stāsta. Sīciņa, ģērbusies melnā, divām melnām bizēm un tumši brūnām joprojām smaidošām acīm – viņa ir nesatricināmi mierīga un pārliecināta par savu uzdevumu. Citus tā neuzrunā cilvēku tūkstošu liktenis kā viens personisks stāsts, viņa norāda sarunā ar "Delfi".

Jūs vēl nupat strādājāt pie [Ukrainas īpašo operāciju spēku komandiera ģenerālmajora] Viktora Horenko, kurš negaidīti tika atstādināts. Kas notika?

Biju viņa padomniece, bet ikdienā daru arī citas lietas – rakstu grāmatu par laiku gūstā, rakstu dzeju. Mans galvenais uzdevums ir pastāstīt pasaulei par Ukrainas spēkiem un ukraiņu cilvēkiem, kuri joprojām atrodas gūstā, bet ir pelnījuši būt brīvībā

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!