Kādam ir jābūt abonēšanas saturam? 'Delfi' piedalās sarunu festivālā 'Lampa'
Kādam ir jābūt abonēšanas saturam? 'Delfi' piedalās sarunu festivālā 'Lampa'
Jau 9. un 10. jūnijā ar vairāk nekā 315 pasākumiem un 813 runātājiem 55 vietās visās Cēsīs notiks devītais sarunu festivāls "Lampa". Tajā Latvijas vadošais medijs "Delfi" piedāvās diskusiju ar Latvijas digitālo mediju redaktoru un pārstāvju dalību, lai spriestu, par kādu abonēšanas saturu sabiedrība ir gatava maksāt.
Laikā, kad "Facebook" un "Google" turpina "nograuzt" globālo un Latvijas reklāmas tirgu, žurnālistikas nākotne arvien lielākā mērā būs atkarīga no auditorijas gatavības pašai maksāt par saturu. "Delfi" un vairāki Latvijas mediji ir ieviesuši abonentmaksu, vēl citi mediji aizvien domā par šādu soli.
10. jūnijs 14.00 skatuve DOTS

"Delfi" diskusija "Par kādu mediju saturu esam gatavi maksāt?"
Stundu garo diskusiju vadīs vadīs "Delfi TV" producente Alina Lastovska, kas kopā ar "Delfi" galveno redaktoru Filipu Lastovski, laikraksta "Ziemeļlatvija" galveno redaktori Ingūnu Johansoni, "Tvnet Grupas" galveno redaktoru Tomu Ostrovski, portāla "Santa" galveno redaktoru Ralfu Dravnieku un žurnāla "Ir" žurnālistu un komentētāju Paulu Raudsepu diskusijā meklēs atbildes uz jautājumu: vai un par kādu saturu patērētāji Latvijā ir gatavi maksāt?
"Var teikt, ka "Delfi" nu jau tradicionāli un ikgadēji piedalās sarunu festivālā "Lampa". Uzskatām, ka laikā, kad valda milzu neskaidrība, mediju atbildība un pienākums ir skaidrot savu darbu, sarunāties ar auditoriju un būt sasniedzamiem. Neuzskatām to kā apgrūtinājumu vai vienkāršu ķeksīti atbildīga medija "čeklistē", tas ir pašsaprotams uzdevums mūsu vērtību izpratnē. Uz tikšanos Cēsīs!"
Filips Lastovskis, "Delfi" galvenais redaktors
Pirms festivāla, 8.jūnijā plkst 12:00 "Spried ar Delfi" studijā viesosies sarunu festivāla "Lampa" direktore un fonda atvērtai sabiedrībai DOTS izpilddirektore Ieva Morica, "Delfi" žurnāliste Laine Fedotova un "Delfi" sociālo tīklu profilu redaktors un ilggadējs politiķu "cepinātājs" Edgars Bāliņš, lai aprunātos par aktualitātēm un svarīgāko, sagaidot šī gada festivālu.

9.jūnijā pulksten 13.00 uz centrālās jeb DOTS skatuves būs skatāma un klausāma Latvijas Radio 1 raidījuma "Krustpunktā" diskusija "Paši ievēlējāt! Kā ietekmēt politiskos procesus". Latvijas Radio 1 raidījums "Krustpunktā" ir guvis klausītāju atzinību ar saturīgām intervijām un diskusijām par aktuālajiem politikas, ekonomikas un sabiedriskās dzīves notikumiem Latvijā un pasaulē. Festivāla laikā diskusijā tiksies Latvijas Universitātes profesors un politologs Juris Rozenvalds, "SestDienas" galvenā redaktore Lauma Spridzāne, žurnālists un komentētājs žurnālā "Ir" Pauls Raudseps un "Delfi" galvenais redaktors Filips Lastovskis.
Abas festivāla dienas "Lampas" teritorijā varēs sastapt "Delfi" komandas pārstāvjus, kas aicinās piedalīties atmaskošanas spēlē, kurā katram būs iespēja izmēģināt, cik veiksmīgi izdodas atšķirt īstas ziņas no viltus ziņām.
9. jūnijā pulksten 14 Temīdas teltī sāksies saruna "Tiesību pratība. Kad tiesāties un kad ne". To vadīs "Delfi" nacionālo ziņu redaktors Kārlis Arājs, kurš kopā ar Zemgales apgabaltiesas tiesnesi Mariannu Terjuhanu, Satversmes tiesas tiesnesi, Latvijas Universitātes profesori Jautrīti Briedi un sertificētu mediatori Antru Duntavu meklēs atbildes uz jautājumiem, vai katra strīda risinājums ir rodams tikai un vienīgi tiesā, kā katram sekmēt savu juridisko drošību un kā rīkoties, ja aizskartas tiesības.

Uzreiz pēc šīs sarunas, pulksten 16, Temīdas teltī sāksies tiesnešu un žurnālistu diskusija "Priekšstats par tiesu ziņas attālumā" par komunikāciju, tiesiskumu, demokrātiju un sabiedrības interesēm. Tikai neliela sabiedrības daļa ar tiesu darbu saskaras tieši. Vairuma viedokli veido masu informācijas līdzekļi. Tiesa un mediji – divas varas, viena sabiedrība. Kad medija loma celt trauksmi un aizstāvēt sabiedrības intereses var sadurties ar tiesu varu un cilvēka tiesībām uz taisnīgu tiesu? Vai tiesu komunikācija ir saprotama cilvēkiem bez juridiskās izglītības? Vai cilvēki lasa vairāk par virsrakstiem? Kad cīņā par klikšķiem pazūd cilvēka tiesības un ētika? Par šiem jautājumiem sarunāsies "Delfi" nacionālo ziņu redaktors Kārlis Arājs, LTV Ziņu dienesta žurnālists, Latvijas Žurnālistu asociācijas valdes loceklis Ivo Leitāns, Zemgales apgabaltiesas priekšsēdētājs Juris Siliņš un Tieslietu padomes priekšsēdētāja vietniece, senatore Dzintra Balta. Diskusiju vadīs žurnālists, TV un radio raidījumu vadītājs, moderators Arnis Krauze.

Kvīru kopiena mediju vidē kļūst arvien redzamāka. Ir raidījumi, raidieraksti, personiskie stāsti un diskusijas, kurās gan tiek runāts par kvīru kopienu, gan arī tā pati piedalās. Veidojot un rādot raidījumus par kvīru kopienu, mediju pārstāvji savā ziņā riskē, jo bieži vien pie šiem raidījumiem komentāru sadaļās ir redzami ļoti neglaimojoši, rupji un pārmetoši komentāri. Kvīru namā 9. jūnijā no pulksten 16 līdz 17 diskusijā "Ar ko riskē mediji, runājot par Latvijas kvīriem?" komiķe, podkāstu vadītāja, stāstu meklētāja Džemma Sudraba, vecāku organizācijas "Mammāmuntētiem.lv" vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa un "Rus.Delfi" žurnāliste un aktīviste Karolīna Gonsovska runās par to, kādēļ ir svarīgi runāt par kvīru kopienu un ar kādiem šķēršļiem visbiežāk saskaras, veidojot sižetus par Latvijas kvīru kopienu.
"Sarunu festivālā "Lampa" esam jau vairākus gadus, gan ziņojot no pasākuma norises vietas, gan paši organizējot diskusijas, gan piedaloties citu organizētos pasākumos. Šobrīd, kad dezinformācijas izplatībai ir gan jauni veidi, gan formāti un mūsu žurnālisti ik dienu pavada laiku, lai atmaskotu viltus ziņas, nolēmām, ka piedalīsimies ar aktivitāti, kuras mērķis ir veicināt cilvēku kritisko domāšanu, vienlaikus atgādinot, ka ir svarīgi izmantot uzticamus avotus."
Elise Bikova, "Delfi" mārketinga vadītāja
"Clickbait", saukta par "tiešsaistes žurnālistikas ēnas pusi", mērķis ir piesaistīt lasītāju uzmanību, nereti – ar maldinošiem vai manipulatīviem paņēmieniem. Tomēr Latvijas komerciālo mediju tirgum raksturīga sāncensība, kas pieprasa cīnīties par popularitāti. Kā atšķirt "clickbait" no pievilcīga virsraksta? Kā tie ietekmē žurnālistu kā "ceturtās varas" ticamību demokrātiskās valstīs? Kāds ir mediju tirgus veidotās sāncensības iespaids uz sabiedrības informētības līmeni un politisko polarizāciju? Un kāds ir plašsaziņas līdzekļu uzdevums, lai veicinātu godprātīgu un ētisku žurnālistiku Latvijā? 10. jūnijā no pulksten 12.30 līdz 13.30 uz skatuves "Apgaismo" par šiem jautājumiem diskutēs "Tvnet" žurnāliste, LU LVI vecākā eksperte, doktora grāda kandidāte un vieslektore RSU Elizabete Vizgunova, "Delfi" galvenais redaktors Filips Lastovskis, sabiedrisko elektronisko plašsaziņas mediju ombuds, RSU profesore Anda Rožukalne, Latvijas Reklāmas asociācijas valdes priekšsēdētāja Baiba Liepiņa un "Rus Tvnet" galvenā redaktore Ērika Staškeviča.

Viedokļu daudzveidība ir būtiska, bet vai katrs viedoklis ir pelnījis publicitāti medijos? Ko un kā intervēt? Vai dot vārdu cilvēkiem, kuri izraisa un atbalsta ļaunumu? Neitralitāte, atsvešinātība, emocionalitāte, attieksmes paušana un personīgā morālā pārliecība – uz mediju profesionāļu svaru kausiem ik dienu un stundu. 10. jūnijā pulksten 18.30 uz skatuves "Apgaismo" sāksies diskusija "Intervija ar Hitleru. Atteikt nedrīkst intervēt". To vadīs LTV žurnāliste Anete Bērtule, kas kopā ar Ministru prezidenta biedru, bijušo aizsardzības ministru Arti Pabriku, "Delfi TV" autorraidījuma "Kāpēc" vadītāju Olgu Dragiļevu, LTV žurnālistu Gunti Bojāru un žurnālistu, publicistu, TV24 raidījumu vadītāju Armandu Puči vētīs un analizēs, kādas ir žurnālistu un redakciju ikdienas izvēles mūsdienu informatīvajos apstākļos.

10. jūnijā no pulksten 19 līdz 20.30 Temīdas teltī notiks lielformāta interaktīvā krāpšanas risku atpazīšanas spēle "Izšķirošais lēmums", kuru vadīs "Delfi" sociālo tīklu redaktors, komiķis Edgars Bāliņš. Iesaistot "Lampas" apmeklētājus, spēle ļaus soli pa solim iziet cauri dzīvē visbiežāk sastopamo darījumu ar nekustamo īpašumu procesam, izspēlēt lēmumu pieņemšanu un piedzīvot katra lēmuma sekas nākamajā darījuma solī.

Visvairāk gaidītais "Lampas" pasākums – "Politiķu cepiens" – notiks 10. jūnija vakarā, un tajā, kā jau ierasts, kopā ar citiem "cepieniešiem" piedalīsies arī "Delfi" sociālo tīklu profilu satura redaktors un komiķis Edgars Bāliņš.

Sarunu festivāla "Lampa" diskusijas varēs skatīties gan klātienē, gan tiešraidēs – gan "Delfi", gan festivāla mājaslapā, kā arī svarīgākais tiks atspoguļots "Delfi" ziņu lentē.
Ja nepieciešams padoms, ko labāk no plašā klāsta izvēlēties, iedvesmu var smelties no sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem šeit, savukārt ar visu sarunu festivāla "Lampa" programmu iespējams iepazīties šeit.