Fоtо: social media

Pagājušajā nedēļā, kad Krievijā tika svinēta tā sauktā Uzvaras diena, agresorvalsts plašsaziņas līdzekļi un prokremliskie "Telegram" kanāli ziņoja, ka naktī uz 8. maiju nezināmi cilvēki uzlauzuši Berlīnes Brandenburgas vārtu apgaismojuma sistēmu un uz pieminekļa projicējuši padomju simboliku – Uzvaras karogu. Pārbaudām, vai šīs ziņas ir patiesas.

"Šonakt Berlīnē nezināmas personas uzlauzušas Brandenburgas vārtu projekcijas iekārtu un atgādinājušas vāciešiem par padomju armijas uzvaru pār nacistiem Lielajā Tēvijas karā, ko viņi tik rūpīgi cenšas aizmirst. [...] Būs vēl vairāk. Mēs esam par saviem vectēviem līdz galam," 8. maija rītā savā "Telegram" kanālā rakstīja Krievijas Drošā interneta līgas vadītāja Jekaterina Mizuļina.

Viņas ieraksts, kuram bija pievienots it kā Vācijas galvaspilsētā uzņemts video, guva vairāk nekā 258 tūkstošus skatījumu.Par akciju Berlīnes centrā ziņoja arī daži Krievijas plašsaziņas līdzekļi un lielākie "Telegram" kanāli. Par šo incidentu rakstīja arī Baltkrievijas NEXTA, tomēr norādot, ka "nevar apstiprināt video autentiskumu". Kopumā tika publicēti trīs videomateriāli un trīs fotoattēli, kas it kā pierādot Brandenburgas vārtu apgaismojuma sistēmas uzlaušanu.

Katru gadu 8. un 9. maijā Vācijas galvaspilsētā notiek piemiņas pasākumi, lai atzīmētu Otrā pasaules kara beigu gadadienu Eiropā. Saistībā ar iebrukumu Ukrainā vietējā policija jau ne pirmo reizi ir aizliegusi (ar dažiem izņēmumiem) pie piemiņas vietām izkārt Krievijas karogus, Georga lentītes un Krievijas agresiju slavinošus simbolus.

Brandenburgas vārti patiešām reizēm tiek izgaismoti dažādu valstu karogu krāsās, parasti skumjos gadījumos. Tas ir noticis pēc teroristu uzbrukumiem Parīzē, Londonā, Jeruzalemē, Stambulā un Briselē, kā arī 2022. gada februārī pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā sākuma. Visus šos gadījumus plaši atspoguļoja prese un to pamanīja cilvēki sociālajos medijos, publicējot savus attēlus.

Tomēr šoreiz mediji neko neziņoja, ka būtu notikusi akcija, kuras laikā uz pieminekļa projicēts Uzvaras karogs. Savukārt sociālo tīklu lietotāji pārpublicēja tikai tās dažas fotogrāfijas un videomateriālus, ko iepriekš izplatīja prokremliski kanāli. Tas ir aizdomīgi, ņemot vērā, ka Brandenburgas vārti atrodas pašā Berlīnes centrā, un tos regulāri masveidā apmeklē gan iedzīvotāji, gan tūristi. Arī pašas fotogrāfijas un videomateriāli liecina par viltojumu.

Pirmkārt, dažādās fotogrāfijās uz vienas un tās pašas kolonnas projicētie burti ir izkārtoti atšķirīgi, lai gan videoklipā nav redzamas nekādas projektora attēla svārstību pazīmes.

Fоtо: Ekrānuzņēmums

Otrkārt, projekcija uz Brandenburgas vārtu velves izskatās nereālistiska. Ir ļoti grūti iegūt tik spilgtu un skaidru attēlu uz zemei paralēlām arkas virsmām, izmantojot vairāku desmitu metru attālumā novietotu projektoru. To apliecina arī fotogrāfijas un video no citiem gadījumiem, kad vārti izgaismoti karogu krāsās.

Treškārt, vienā no videomateriāliem fonā redzamas policijas automašīnas ar sarkanām un zilām bākugunīm, lai gan parasti Berlīnes policijas automašīnas ir aprīkotas tikai ar zilām bākugunīm.

Ceturtkārt, 8. maija naktī apkārtne ap vārtiem nemaz nevarēja izskatīties tāda, kāda tā ir video. Teritorija aiz Brandenburgas vārtiem 6. maijā tika slēgta uz gandrīz trim mēnešiem – tā ir nožogota un piekrāmēta ar celtniecības materiāliem. Tur pašlaik būvē fanu zonu Eiropas futbola čempionātam, kas šogad notiks Vācijā.

Acīmredzot Uzvaras karoga attēls uz Brandenburgas vārtiem pievienots esošiem video un fotogrāfijām, izmantojot attēla rediģēšanas programmas.

Faktu pārbaudes projekts "Provereno" ar jautājumu vērsās arī pie Berlīnes policijas, kas ir sākusi incidenta izmeklēšanu. "Pamatojoties uz visiem Berlīnes policijas rīcībā esošajiem datiem, [var apgalvot, ka] sociālajos plašsaziņas līdzekļos izplatītie videomateriāli un fotogrāfijas ar iespējamo projekciju uz Brandenburgas vārtiem ir optiski/grafiski viltojumi," atbildēja policijā. Līdzīgu komentāru saņēma arī laikraksts "Berliner Zeitung".

Piedevām pat daži Krievijas propagandas resursi ir atzinuši, ka fotogrāfija un video ir viltoti. Piemēram ar RT video aģentūra "Ruptly", kas atrodas Berlīnē, savā "Telegram" publicēja ierakstu, kurā teikts: "Pārāk labi, lai tā būtu taisnība: internetā cirkulē video, kurā uz Brandenburgas vārtiem redzams Uzvaras karogs. Taču mēs droši zinām, ka šis video ir viltojums. Par lielu nožēlu."

Kā norāda "Provereno", pirms gada prokremliskajos "Telegram" kanālos cirkulēja līdzīgs viltojums – par Uzvaras karogu, kas it kā izkārts virs Reihstāga ēkas. 2024. gadā nedēļu pirms parādījās viltus stāsts par Brandenburgas vārtiem, šis video ieguva jaunu popularitātes vilni – interneta lietotāji sāka apgalvot, ka tas uzņemts šajā pavasarī.

*Faktu pārbaudes materiālu finansē Eiropas Mediju un informācijas fonds (EMIF), ko pārvalda "Calouste Gulbenkian Foundation".

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !