Foto: AFP/Scanpix/LETA/Publicitātes foto

Prokremliskais aktīvists Vladimirs Lindermans nesen savā sociālā tīkla "Facebook" profilā publicējis bildi, kurā redzams krekls, uz kura Francijas izlases un kluba "PSG" spēlētājs Kilians Mbapē it kā tur kreklu, uz kura pausts atbalsts apcietinātajam "Sputnik Lietuva" redaktoram Maratam Kasemam. Portāls "Delfi" pārliecinājās, ka bilde ir montēta.

Sava ieraksta pavadtekstā Lindermans norāda, ka šo kreklu saņēmis no Parīzes, bet futbola superzvaigzne Mbapē sūtot atbalstot Kasemam. Viņš arī norādījis, ka Kasems esot kvēls futbola fans.

Portāls "Delfi" pārliecinājās, ka minētā bilde uzņemta 2022. gada 21. maijā, kad Mbapē paziņoja, ka noslēdzis līgumu ar "PSG" līdz 2025. gadam. Fotogrāfijas oriģināls atrodams pie "Reuters" raksta, kurā paziņots par Mbapē jaunā līguma noslēgšanu šeit.

Jāatgādina, ka Kasemu šī gada 3. janvārī aizdomās par saimnieciskā resursa nodrošināšanu Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļautam Kremļa propagandas resursam aizturēja Valsts drošības dienests (VDD).

Kasems 2013. gadā kandidēja Salaspils novada domes vēlēšanās no partijas "Saskaņa", taču pēc tam tika izslēgts no partijas, jo sociālajos tīklos un citos interneta portālos plašu ievērību piesaistīja video, kurā viņš redzams, gānoties par pašvaldību vēlēšanu rezultātiem.

2018. gadā Kasems kandidēja Saeimas vēlēšanās no partiju apvienības "Par alternatīvu". Viņš sarakstā bija pieteikts kā Kremļa propagandas medija "Rossia Segodja" žurnālists.

Vēlāk Kasems kļuva par "Sputņik Lietuva" redaktoru, bet 2019. gadā Lietuva pasludināja viņu par "persona non grata" un uz pieciem gadiem liedza iebraukšanu valstī.

Jau vēstīts, ka aizturētā Latvijas pilsoņa aktivitātēm VDD sekojis līdzi jau ilgstoši. Persona strādā vienā no Kremļa kontrolē esošās aģentūras "Rossiya Segodnya" informācijas resursiem, kas izplata Kremļa interesēm atbilstošus vēstījumus, tajā skaitā regulāri diskreditējot Latviju un tās sabiedrotās valstis. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā šis Kremļa propagandu veidojošais un izplatošais resurss ES dalībvalstīs ir bloķēts saistībā ar Krievijas militārās agresijas pret Ukrainu attaisnošanu un darbībām situācijas destabilizēšanai citās Eiropas valstīs.

Aizturētais Latvijas pilsonis šajā informācijas resursā ieņem vadošu amatu, organizējot un vadot satura veidošanu. Persona vairākus gadus dzīvoja un strādāja Krievijā, bet 2022. gada nogalē ieradās Latvijā, skaidroja dienestā.

VDD atgādina, ka sankcijām pakļautiem uzņēmumiem ir aizliegts nodot gan finanšu, gan saimnieciskos resursus, tajā skaitā veikt darbu to labā.

Personai ir piemērots aizdomās turētā statuss un kā drošības līdzeklis noteikts apcietinājums. Kasema advokāte Imma Jansone portālam "Delfi" norādīja, ka vēl nav saņēmusi lietas materiālus, bet pēc tam lems par lēmuma par apcietinājumu pārsūdzēšanu.

Izmeklēšana šajā kriminālprocesā turpinās un VDD sniegs papildu informāciju par izmeklēšanas gaitu atbilstoši kriminālprocesa virzībai.

Saturs veidots ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu. Saturā paustie viedokļi nepārstāv Eiropas Savienības vai Eiropas Komisijas oficiālo nostāju. Eiropas Komisija nav atbildīga par saturā iekļauto informāciju.

EU fundingBECID

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!