Foto: DELFI / Josvydas Elinskas

Pēdējo dienu laikā dažādos portālos parādījusies informācija, ka Ukrainas prezidents Volodomirs Zelenskis esot vērsies pie performances mākslinieces Marinas Abramovičas, lūdzot viņai palīdzēt Ukrainas skolu atjaunošanā. "Delfi" pārliecinājās, ka šī ziņa cēlusies no viena nu jau izdzēsta "Telegraph" raksta.

Ziņā, kura aktīvi tiek izplatīta prokremliskajos kanālos, tiek apgalvots, ka Marina Abramoviča esot sātaniste, kurai Zelenskis lūdzot palīdzību, lai viņa darbotos kā "vēstniece", kas palīdzētu vākt finansējumu Ukrainas skolām.

Pārbaudot ziņas izcelsmi, "Delfi" secināja, ka pilnīgi visi, kas ziņu pārpublicē, kā avotu min "Telegraph" rakstu, kas tika publicēts 23. septembrī, bet drīz vien arī tika izdzēsts. Jāatzīmē, ka nedz Ukrainas, nedz citu ārvalstu avoti nevēsta par šādu notikumu.

Tāpat jāatzīmē, ka šo ziņu pārpublicējuši tādi avoti, kas vēsturiski ir izcēlušies ar viltus ziņu izplatīšanu, piemēram, Aleksam Džounsam piederošais "Info Wars".

Viltus ziņas vēstījumā arī aktīvi tiek apgalvots, ka Abramoviča ir sātaniste. Te jāmin, ka 2020. gadā viņa sniedza interviju "The Guardian", kur tieši uz šādu jautājumu atbildēja un norādīja, ka viņa nav sātaniste, bet gan māksliniece. Abramoviča intervijā atzina, ka viņas māksla ir tāda, kas var radīt iespaidu, ka viņa ir sātaniste.

Jāatgādina, ka viena nepārbaudīta ziņu avota nepārtraukta pārpublicēšana, tostarp arī pēc tam, kad avots informāciju ir atsaucis, ir ierasta prakse viltus ziņu izplatītāju vidū. Tamdēļ gadījumos, ja rodas šaubas par kādas ziņas patiesumu, ieteicams veikt izpēti, izmantojot dažādus avotus, piemēram, "Web Archive", "Ground News", kā arī meklētājus, piemēram, "Google" vai "DuckDuckGo".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!