Šajās pašvaldību vēlēšanās likumsargi ir biežāk saņēmuši informāciju par iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem, saistībā ar šiem gadījumiem Valsts policija (VP) ir uzsākusi piecas resoriskās pārbaudes, portāls "Delfi" uzzināja VP.

Lai gan ir fiksēti atsevišķi iespējamie pārkāpumi, kopumā policija pašvaldību vēlēšanu dienu vērtē kā salīdzinoši mierīgu, bez būtiskiem starpgadījumiem.

Sestdien, 5. jūnijā, no pulksten 7 līdz 20 Valsts policija kopumā reģistrējusi 19 notikumus, kas saistīti ar iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas un sabiedriskās kārtības noteikumu pārkāpumiem, kā arī ar iespējamo balsu pirkšanu.

Saistībā ar priekšvēlēšanu aģitācijas noteikumu pārkāpumiem, piemēram, nenoņemtiem partijas reklāmu vides plakātiem, afišām vai par bukletu dalīšanu, ir uzsākti pieci administratīvā pārkāpuma procesi un četras resoriskās pārbaudes.

Šajās pašvaldību vēlēšanās policija ir biežāk saņēmusi informāciju par iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem, saistībā ar šiem gadījumiem Valsts policija ir uzsākusi piecas resoriskās pārbaudes – divas Rīgas, divas Zemgales un vienu Vidzemes reģionā.

Tāpat ir saņemta informācija par četriem sabiedriskās kārtības noteikumu pārkāpumiem un šie gadījumi vēl tiek vērtēti. Kā atzīmē Valsts policijā, visvairāk no sestdien reģistrētajiem notikumiem ir fiksēti Rīgas reģionā.

Ziņots, ka arī Valsts drošības dienesta (VDD) vērtējumā vēlēšanu diena aizvadīta mierīgi. Kopumā dienestā saņemti vairāk nekā 150 signālu par iespējamiem pārkāpumiem, portālu "Delfi" informēja VDD.

Tāpat vēstīts, ka 2021. gada 5. jūnijā notikušajās pašvaldību vēlēšanās piedalījušies 328 697 cilvēku jeb 34,09% no balsstiesīgajiem, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas līdz šim apkopotie dati. Tādējādi tās kļuvušas par mazāk apmeklētajām pašvaldību vēlēšanām mūsdienu Latvijas vēsturē, apsteidzot 2013. gadu, kad nobalsoja vien 45% vēlētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!