Valsts drošības dienesta (VDD) vērtējumā vēlēšanu diena aizvadīta mierīgi. Kopumā dienestā saņemti vairāk nekā 150 signālu par iespējamiem pārkāpumiem, portālu "Delfi" informēja VDD.

No tiem puse bijusi par dienesta kompetencē esošiem jautājumiem – galvenokārt par iespējamu prettiesisku vēlētāju ietekmēšanu.

Daļa gadījumu VDD jau ir pārbaudījis, negūstot apstiprinājumu iespējamām prettiesiskām darbībām, taču par daļu pārbaudes vēl turpinās.

VDD līdz šim nav uzsācis nevienu kriminālprocesu, bet turpina sadarbību ar Valsts policiju saistībā ar tās uzsākto kriminālprocesu 4. jūnijā par iespējamu balsu pirkšanu Jēkabpilī.

Attiecībā par citiem fiksētajiem signāliem VDD norāda, ka situācija palikusi nemainīga. Tie lielākoties bijuši saistīti ar iespējamiem aģitācijas pārkāpumiem, kas nodoti tālākai izskatīšanai Valsts policijai vai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam.

Tāpat fiksētas atsevišķas ar vēlēšanu norises organizāciju saistītas nepilnības, par ko tikušas informētas vēlēšanu iecirkņu komisijas un Centrālā vēlēšanu komisija (CVK), un šie jautājumi tika veiksmīgi atrisināti.

Jau ziņots, ka sestdien, 5. jūnijā, līdz pulksten 16 par priekšvēlēšanu aģitācijas noteikumu pārkāpumiem dažādās vietās Latgales, kā arī Rīgas reģionā ir uzsākti pieci administratīvā pārkāpuma procesi.

Policija ir saņēmusi informāciju par iespējamu balsu pirkšanu Alūksnes un Aizkraukles iecirkņu apkalpojamā teritorijā, par abiem gadījumiem uzsākta resoriskā pārbaude.

Jau vēstīts, ka līdz 5. jūnija pulksten 16 pašvaldību vēlēšanās piedalījušies 28,12% balsstiesīgo iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!