Pārsteigt mīļos ar neparastiem gardumiem – atspirdzinošā svētku recepte
Svētkus neuztvert kā nastu, bet ķert kaifu no gatavošanas procesa un kopābūšanas. "Iedvesma ir katru dienu, jo katru dienu taisu citu ēdienu. Es esmu tāds cilvēks, kuram nepatīk katru dienu ēst vienu un to pašu ēdienu," stāsta Aiga Bitmane, Radošās mājas "Smilgāji" saimniece. Viņai svētki ir laiks, kad sanākt kopā ar mīļajiem virtuvē un darīt to, kas patiesi patīk – gatavot gardas un neierastas ģimenes maltītes. Aiga pastāsta, kā tam rast radošo dzirksti!
"Es uzaugu ar ēdienu. Tas man ir ielikts gēnos, vecmammas daudz gatavoja. Dzīvojām Engurē, kur viss saistīts ar zivīm," stāsta Aiga. Klāti galdi pēc pasūtījuma, virtuvē vienmēr smaržojis pēc gaļas ēdieniem, zivīm un galertiem. Jaunībā Aiga apguvusi konditora profesiju, pat savulaik strādājusi leģendārajā restorānā "Vincents". Bet tad dzīve iegrozījusies tā, ka 20 gadi aizvadīti mēbeļu dizaineres amatā ģimenes uzņēmumā līdzās vīram. Nu Aiga atgriezusies pie savas sirdslietas, jo gatavošana, meistarklases un viesu uzņemšana ir tas, kas viņu priecē.
Radošā māja "Smilgāji" ir Aigas un viņas vīra Aigara izlolota – tās ir ne tikai viņu mājas laukos, netālu no Tukuma, bet vieta, kur jebkurš interesents var apmeklēt dažādas meistarklases, vasarā apciemot "Mājas kafejnīcu dienās" un pat svinēt kāzas, ja "Smilgāji" uzrunā. Šovasar vien pie Aigas ciemojušās septiņas bērnu nometnes, bērniem mācoties gatavot kopā ar saimnieci. Bez šī, "Smilgājos" ir Aigara galdniecība un pat biljarda klubs. "Mēs esam viensētā, mums neviens netraucē, mēs nevienam netraucējam. Varam nevienu nesatikt, neizbraukt no mājām. Idille!" saka Aiga.
Kad sagribas sabiedrību, Aiga uzrīko kādu meistarklasi, aicinot ciemos tūristus. Aizbraukt līdz Rīgai? Nav problēmu! Nedaudz vairāk par stundu ceļā, un Aiga var apciemot meitu Zani un dēlu Tomu un mazbērnus. Aizdoties uz lielveikalu, pastaigāties pa galvaspilsētu, iet uz koncertiem, teātriem – visu var izbaudīt tā, ka pulsējošā Rīga tik ātri neapnīk.
Svētkiem, meistarklasēm un vienkāršai ikdienas gatavošanai Aiga idejas smeļas ne tikai no meitas Zanes, kura ir kulinārā žurnāla "Pie Galda!" redaktore, bet arī citviet. Ziemassvētkos parasti gribas vēl ko īpašāku, tāpēc Aigas iedvesmas ādere ir "Pinterest". Tur atrast gan receptes, gan idejas noformējumiem, it īpaši Ziemassvētku tematikā – piemēram, smilšu mīklas eglītēm, kuras uztapināt un likt uz kūkas.
"Mans vīrs jau smej: "Kas pinterestu zin’, tas svētkus svin!"
— Aiga Bitmane, Radošās mājas "Smilgāji" saimniece
Viena no oriģinālākajām idejām, kas īstenota vēl nesen, – sviesta svecīte. Aiga ir sodas maizes meistare, to prot izcept gardu visdažādākajās variācijās. Ieraudzījusi "Pinterest" sviesta svecīti un nolēmusi maizes vidiņā "iesēdināt" šo grēcīgi gardo akcentu. "Tik vienkārši! Tu izkausē sviestu katliņā, pieber persilādi, ielej trauciņā ar dakti, un viss. Es izņemu no ledusskapja un viņa deg!" priecājas Aiga.

Ko pagatavot svētkos piedevās, lai piestāvētu jebkuram ēdienam?
Šajos salātos lieliski rodas balanss no saldās kukurūzas, mazliet sāļās persilādes un spirdzīgā laima. "Un neko citu nevajag," iesaka Aiga. Salāti šoreiz bija piedeva ar krēmsieru pildītam lasim un krēmīgam zaļo zirnīšu biezenim. Veselīga un krāsaina svētku maltīte!
Aigas ātrie kukurūzas salāti ar atspirdzinošo laimu:
  • 2 kārbas "Bonduelle" konservēta kukurūza
  • 500 g ķirštomātu
  • 100 g sīpolloku
  • 1 laims
  • 1–2 ēdamk. olīveļļas
  • 2 ēdamk. garšvielu maisījuma "Persilāde"
  • Pēc garšas – sāls
  • Dekorēšanai – zirņu dīgsti
Kukurūzu ar visu sulu ber lielā bļodā. Smalki sakapā lociņus un sagriež ķirštomātus, visu berot kopā salātu bļodā.

No laima izspiež sulu un pārlej salātiem. Pārkaisa garšvielu maisījumu "Persilāde", ja gribas, pieber vēl mazliet sāli, pielej olīveļļu un visu rūpīgi samaisa. Noslēgumā izdekorē ar dīgstiem salātus un pasniedz. Tik vienkārši!
Padoms!
Spiežot sulu no laimiem vai citroniem, tos vispirms paviļā pret galda virsmu, lai iegūtu vairāk sulas. Ja nav citrusaugļu spiedes, Aiga iesaka to darīt ar pirkstiem, iespiežot pirkstus mīkstumā un "nobraucot" stingri gar mizu, maksimāli izspiežot sulu.
Ko Aiga parasti gatavo Ziemassvētkos? Divus gadus pēc kārtas vienu un to pašu ēdienu galdā neredzēt. Ģimenē iecienīts gatavot truša gaļu, jo kaimiņos "Smilgājiem" atrodas zemnieku saimniecība, kur tos iespējams iegādāties. Tad katru reizi izmēģināta cita recepte, pēdējā visgardākā – trusis ar baltvīnu un sīpoliem. "Mēs esam tie cilvēki, kas visu laiku kaut ko grib mainīt," stāsta Aiga. Abas ar Zani tad virtuvē improvizē. Mazbērni gan pagaidām ietur zināmu distanci no gatavošanas, jo vēl ir pārāk jauni un nav pacietības ar omi kopā gatavot. "Katram savs laiks!"
Bez gatavošanas, Aiga ar vīru, meitu un dēlu, viņu otrajām pusītēm un trim mazbērniņiem rosās ne tikai virtuvē. Piedzīvojumus visi meklē tuvējos Zantes mežos. Piemēram, kādu gadu mežā iekūruši līdzpaņemto metāla ugunskuru, uz kura cepuši desiņas un saldus, kūstošus zefīrus. "Šogad noteikti Ziemassvētkus svinēsim jaunajā siltumnīcā, izdekorēsim svētkiem. Blakus ir ugunskura vieta, svinēsim tur," par plāniem stāsta Aiga.
Lasi un noskaņojies svētkiem
Projekts sadarbībā ar:
SATURS
Ketija Nuķe-Osīte
REDAKTORS
Kristīne Melne
Dizains
Ralfs Eglītis
FOTO
Kārlis Dambrāns, Viesturs Radovics
Projektu vadība
Ēriks Radželis, Madara Orola
Mediju komunikācijas ekspertS
Laura Šteinberga
IZSTRĀDE
Ervīns Malnačs