Uzbur svētkus!
Zanes Stockas
mīļāko Ziemassvētku dziesmu izlase
Gada nogale nav iedomājama bez Ziemassvētku meldiņiem, kas tiek skandināti ik uz stūra – sākot no pārtikas veikaliem līdz pat iemīļotajām radiostacijām. Sirsnīgās un bieži vien arī ļoti lipīgās Ziemassvētku kompozīcijas acumirklī rada svētku noskaņu, un gandrīz katram no mums ir sava – tā viena vismīļākā dziesma, ar kuru saistās svētki. Ja tu vēl neesi atradis savu īpašo svētku melodiju, nebēdā. Zane Stocka, kura pazīstama kā DJ Stocka, ir atlasījusi vienpadsmit skaistas Ziemassvētku dziesmas, ar kurām uzburt maģisko noskaņu.
"Jau vairākus gadus decembris man ir noslogots ar dažādiem pasākumiem. Uzņēmumi rīko balles darbiniekiem, esmu arī piedalījusies dažādos projektos, un tieši darbs ir tas, kas man rada svētku sajūtu. Katram pasākumam veltu laiku gatavojoties, strādāju ar mūziku, un šī svētku sajūta katru reizi nāk soli tuvāk tieši caur Ziemassvētku dziesmām," stāsta Zane.
Zane ir pārliecināta – mūzika spēj darīt brīnumus. Skandinot un klausoties Ziemassvētku dziesmas, ātri vien iespējams uzburt svētku noskaņu gan mājās, gan arī darbavietā. Tiesa, neiztikt arī bez dažādām dekorācijām – adventes vainags, lampiņas un aromātiskas sveces ienesīs svētku sajūtu ikvienā miteklī. Starp citu, arī smarža dara brīnumus!

"Izcepiet piparkūkas, pacienājiet draugus ar tām, ieprieciniet kolēģus, nopērciet vissulīgākos mandarīnus – to smarža atgādinās par Ziemassvētkiem. Visgardākie mandarīni ir nopērkami tieši decembrī, īsi pirms svētkiem. Iegādājieties sev pidžamu Ziemassvētku tradicionālajās krāsās – zaļš un sarkans. Ja vēl audums būs rūtains – trāpīsiet desmitniekā. Vai atrodiet sev glītāko no neglītajiem Ziemassvētku džemperiem. Man patīk, kā ASV gatavojas un svin Ziemassvētkus, un ļoti daudz ideju, kā iegūt svētku sajūtu, var aizgūt no viņiem," saka mūzikas pazinēja.

Neatņemama svētku tradīcija Zanei ik gadu ir došanās uz Liepāju ciemos pie mammas. Viņa ir tā, kas vienmēr parūpējas, lai visa ģimene būtu kopā, kā arī sarūpē gardas svētku vakariņas.

"Ziemassvētku vakarā pēc vakariņām vēl vairākas stundas pavadām kopā – runājoties, atskatoties uz gadā notikušo, citreiz arī pārcilājot bērnības atmiņas. Kopumā vakars paiet sarunās. Pirmajos un Otrajos Ziemassvētkos arī kopīgi baudām gardas vakariņas un bieži vien noskatāmies kādu jau redzētu Ziemassvētku filmu. Tās ir tādas bezrūpīgas brīvdienas visiem kopā, kad ne par ko nav jādomā. Kolosāla sajūta, ko novēlu izbaudīt ikvienam," tā Zane.
"Ja tā ir tradīcija, tad mana mīļākā Ziemassvētku tradīcija ir laiks kopā ar mīļajiem. Man patīk pamosties mammas mājās, kad zinu, ka tur būs tas svētku siltums. Tie ir tādi īpaši mirkļi kopā. Man patīk, ja ārā ir sasnidzis, bet mājās – silti. Tradīcija ir svētku vakariņas, siltais ēdiens, noteikti iekļaujot Ziemassvētku mielasta galda tautas tradīciju ēdienus – zirņus, kāpostus, speķa pīrādziņus, putnu gaļu, cūkgaļu, piparkūkas," sajūtās dalās Zane.
Iekustini Ziemassvētkus ar Bonduelle
Avokado un kukurūzas plācenīši
Krēmīgie zirnīši tiem, kuri nevēlas dirnēt virtuvē
Meklē iedvesmu saviem svētkiem Bonduelle
Tieši mammas gatavoto pīrādziņu garša ir tā, ar kuru mūzikas pazinējai visspilgtāk saistās Ziemassvētki. Kā pati saka – nekur pasaulē neesot ēdusi gardākus rausīšus par mammas gatavotajiem speķa pīrādziņiem.

"To atzīst visi, kas tos pīrādziņus ir ēduši. Ceru, ka arī šogad mamma tos ceps. Pirms vairākiem gadiem mēs ar māsu cepām, bet tas ne tuvu nebija tas, kaut arī mamma toreiz teica, ka sanākuši ļoti labi. Vēl viena garša, ar kuru saistās svētki, – marcipāns. Tieši decembrī izteikti kārojas saldumi, kam sastāvā ir marcipāns. Šogad, šķiet, visām garšām nākusi klāt jauna garša – karsts šokolādes dzēriens ar zefīriem," ar savām svētku garšām dalās Zane.
Skaistākās svētku dziesmas
"Wham!"– "Last Christmas"

"Šī ir mana mīļākā Ziemassvētku dziesma. Ļoti patīk klips, melodija. Šī dziesma der gan fonam, gan arī dejām. Visi zina šo dziesmu, un šis ir absolūts hits."
Mariah Carey – "All I Want for Christmas Is You"

"Šī ir dziesma, ar kuru kājās var piecelt jebkuru ballītes apmeklētāju. Un šo dziesmu es lielākoties cenšos pietaupīt līdz ballītes beigām un atskaņot kā pēdējo pasākumā, kas ir pirms Ziemassvētkiem. Svētku sajūta garantēta un labs garastāvoklis arī."
Mārtiņš Brauns – "Veltījums" (no filmas “Ziemassvētku jampadracis”)

""Ziemassvētku jampadracis" ir mana mīļākā Ziemassvētku filma, un to varu skatīties katru gadu. Tieši tāpēc, manuprāt, šī arī ir viena no skaistākajām svētku dziesmām latviešu valodā."
Brenda Lee – "Rockin' Around The Christmas Tree"

"Ļoti populāra Ziemassvētku dziesma, noteikti ir iekļauta visās iespējamās "pleilistēs", jo daudziem asociēsies ar filmu "Viens pats mājās". Jā – arī man."
Andy Williams – "It's the Most Wonderful Time of the Year"

"Šī ir dziesma, kuru es vienmēr iekļauju Ziemassvētku pasākumu programmā. Ļoti pozitīva un dzīvespriecīga, tieši tas, kas vajadzīgs."
"Hall of The Mountain King" – "Trap Remix"

"Norvēģu komponists un pianists Edvards Grīgs sarakstīja mūziku Ibsena lugai "Pērs Gints". Šī ir mūsdienīga "trap" versija pasaku melodijai. Šo remiksu atradu pirms pieciem gadiem, un man ļoti patīk to iekļaut programmā, kad uzstājos naktsklubos. Šī melodija arī izmantota Ziemassvētku filmās, tāpēc pievienoju to ziemas mūzikai."
"Līvi" – "Eglīte"

"Grupai "Līvi" ir jēgpilni vārdi visām dziesmām, tieši tāpēc arī šī Ziemassvētku kompozīcija ir tā, kas, manuprāt, ir jāiekļauj savā svētku dziesmu atskaņošanas sarakstā jeb "pleilistē"."
Michael Bublé – "It's begnning to Look a Lot Like Christmas"

"Pirms gada radio veidoju raidījumu par Maiklu Bublē. No visām viņa izpildītajām Ziemassvētku dziesmām šī man patīk vislabāk."
Denzel Sachs – "Have Yourself A Merry Little Christmas"

"Ļoti laba izvēle, lai klausītos fonā Ziemassvētku dziesmas, ir instrumentālajā versijā bez vokāla. Šī ir mana izvēle – Ziemassvētku dziesmu fons džeza aranžējumā."
ABBA – "Happy New Year"

"Šo dziesmu gan der pietaupīt Jaungada svinībām, bet grupa ABBA ir leģendāra, tāpat kā šī kompozīcija."
Melanie Thornton – "Wonderful Dream"

"Man patīk reklāmas, un šī dziesma ir no skaistās kokakolas Ziemassvētku reklāmas. Tiklīdz šī skaņa dzirdama TV, tā skaidrs – Ziemassvētki ir tepat aiz stūra."
Lasi un noskaņojies svētkiem
Projekts sadarbībā ar:
SATURS
Ketija Nuķe-Osīte
REDAKTORS
Kristīne Melne
Dizains
Ralfs Eglītis
FOTO
Kārlis Dambrāns, Viesturs Radovics
Projektu vadība
Ēriks Radželis, Madara Orola
Mediju komunikācijas ekspertS
Laura Šteinberga
IZSTRĀDE
Ervīns Malnačs