"Tie raksti, kas nav veidoti kā ziņas, ir ilgtermiņā spēlējoši, un tur nav vairs svarīgi, kurā gadā tie tapuši," vēsturiskos apskatus, analīzi un viedokļus, kas pieejami "Delfi" abonentiem, vērtē mūziķis Kārlis Būmeisters. Tajos pazīstami žurnālisti ieguldījuši darbu, komentārus sniedz atzīti zinātnieki un pētnieki. Viņš norāda, ka šāda satura lasīšanu pielīdzinot kino apmeklējumam jau režisora vārda, ne filmas dēļ.
Rakstu sērija "Saturs nav sēnalas" ir domu apmaiņa par sabiedrībai svarīgu saturu, tā patērēšanas ieradumiem un "Delfi" kā mediju telpas daļu. Tajā uzrunājām piecus dažādu nozaru pārstāvjus, lūdzot vērtēt "Delfi" abonentiem domāto saturu.
Kārlis Būmeisters
ikdienā jau gandrīz deviņus gadus ir Eiropas Parlamenta Konservatīvo un reformistu grupas preses pārstāvis, bet plaši pazīstams kā mūziķis un televīzijas raidījumu vadītājs.
Komunikācijas speciālists stāsta, ka viņa mediju patēriņu ikdienā lielā mērā nosaka darba specifika un plašais darbavietas ikdienas ziņu izlases piedāvājums. Tās galvenokārt ir ziņas par politiku, ekonomiku un ārpolitiku. Pašam atliek papildus atrast uzticamāko informāciju par Latvijā notiekošo, kā arī mākslu, mūziku un viņam tuvo ierakstu nozari. Viena no izvēlēm ir "Delfi", un viņš atklāj, ka savulaik tieši vēsturiskie – konkrēti: VDK arhīvu izvērtējošie – raksti viņu pamudinājuši arī kļūt par "Delfi Plus" abonentu.
'Maisi vaļā': Aģents Viesturs ziņo par Ģērmani, Kangeri un citiem trimdā; vēsturnieks Strods par sadarbību klusēja
"[Rakstu sērijas publicēšana] sakrita ar laiku, kad VDK arhīvi tika atvērti plašākai publikai. Tas sakrita ar laiku, kad es veidoju filmu par savu vectēvu. Līdz ar to šie raksti ļāva skatīties uz šo realitāti tādā plašākā kontekstā. Daļu bija sāpīgi lasīt, daļu – ar lielu interesi, īpaši sadaļas par sociāldemokrātiem, kuras [žurnālists Jānis] Domburs veidoja. Šeit arī ir tas pats vecais stāsts par to, cik pasaulē viss ir melns vai balts un cik ir to nokrāsu. Jo vairāk šādus rakstus lasām un paši analizējam, jo vairāk saprotam, ka ir aizvien grūtāk precīzi to patiesību nomērīt līdz milimetriem. Jo aiz milimetriem vēl nāk mikrometri un aiz mikrometriem – nanometri."
Mārtiņš Vērdiņš: Kolas pussalā notiekošais var ietekmēt Baltijas drošību
Vērtējot "Delfi Plus" versiju autora Mārtiņa Vērdiņa versiju par Kolas pussalas stratēģisko nozīmi, Būmeisters uzsver paša autora vārda lielo nozīmi šī raksta vērtības celšanā. Viņš gan piebilst, ka šāda viedokļa specifika ir tas, ka pēc laika tas vairs neatbildīs vai mazāk atbildīs realitātei.
'Sitiet hansus!' Noklusētā izrēķināšanās ar latviešu jauniešiem Ziemeļblāzmā 1987. gadā
"Delfi" žurnālista Viestura Radovica vēsturisko rakstu par 80. gadu izskaņā notikušo masveida uzbrukumu jauniešiem pie "Ziemeļblāzmas" mūziķis un vēstures entuziasts pārsūtīšot arī savam tēvam. Pirmkārt, tāpēc, ka viņš nāk no Vecmīlgrāvja, kas arī pašam Būmeisteram kā Vecāķu iedzīvotājam ir tuva un pazīstama Rīgas apkaime. Otrkārt, tāpēc, ka "šādi raksti par krimināla rakstura peripetijām" liek domāt par līdzībām ar šodienu – cik mūsu sabiedrība nepilnu 40 gadu laikā ir mainījusies.
Zēns no citas klases – kā Ojāra Vācieša ziņojums aizveda uz gulagu viņa skolasbiedru
Vēsturisko atskatu par Ojāru Vācieti politikas un komunikācijas speciālists sajūtu līmenī pielīdzina rakstiem par VDK arhīva materiāliem. Viņš norāda, ka materiālā runa tomēr ir par bērnu, un, runājot līdzībās, atzīst, ka arī pats nelepojas ar visu, ko darījis pusaudža gados. "Mēs vairs nevaram uzzināt, vai Vācietis ar to lepotos vai ne," uzsver Būmeisters.
Krievijas kara Ukrainā septiņi iespējamie scenāriji
"Šī raksta interesantā pieeja, kas man tiešām patika: šeit ir koncentrēti redzamas vairāku ekspertu atbildes uz vienu un to pašu jautājumu. Tā ir forša pieeja. Protams, mēs dzīvojam īso virsrakstu laikā, bet, ja tu par kādu lietu – šajā gadījumā karu – esi pietiekami informēts, tad bieži vien ir svarīga tā jaunā informācija kondensēti, jo "bekgraundu" tu jau zini," par Ukrainas kara potenciālajiem scenārijiem ekspertu viedokļus apkopojošo rakstu vērtē Būmeisters. Viņaprāt, šāds formāts palīdz izvairīties no laika tērēšanas garos rakstos, kur dažkārt būtiskākais jaunpienesums ir tikai daži citāti.
Mārcis Auziņš: no nekvalitatīvas informācijas cilvēkus var pasargāt izglītība
Gundega Roze: Aizbraukt pie cilvēka šodien ir ekskluzīvi
Kaspars Gorkšs: runāt ar godprātīgu žurnālistu ir divu profesionāļu sāncensība
Ģirts Rungainis: Par sev svarīgo informāciju es izvēlos maksāt