Foto: F64

Sākot šī notikuma izpēti, vispirms likās, ka tas ir izdomāts, jo vairāki portāla "Delfi" aptaujātie laikabiedri neatcerējās vai negribēja atcerēties, kas 1987. gada 8. aprīļa vakarā notika Rīgā pie kultūras nama "Ziemeļblāzma". Tomēr arhīvā atrastie dokumenti un vairākas lietā iesaistīto liecības pierāda, ka šajā dienā tiešām ir noticis masveidīgs un organizēts Vecmīlgrāvja krievvalodīgo jauniešu uzbrukums latviešu skolēniem, kuru padomju tiesībsargājošās iestādes centās noklusēt un nepielika pūles, lai vainīgos sodītu.

1988. gada 1. un 2. jūnijā Rīgas Kongresu namā notikušais Latvijas Radošo savienību plēnums bija nozīmīgs ne tikai ar leģendāro Mavrika Vulfsona runu, kurš atklāti pateica – Latvija 1940. gadā tika okupēta. Šajā plēnumā runas teica vairāki Latvijas inteliģences pārstāvji, drosmīgi runājot par dažādām tobrīd padomju Latvijā aktuālām problēmām.

Viens no runātājiem bija rakstnieks Andris Kolbergs. Savu runu viņš sāka ar šādiem vārdiem: "Uzvaras svētkos es iekāpu elektriskajā vilcienā. Pār visu solu lieliem burtiem bija rakstīts

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!