Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Ja Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas notiktu rīt, tajās uzvarētu Nacionālā apvienība (NA), otrajā vietā būtu "Saskaņa", bet trešajā vietā "Jaunā Vienotība" (JV), liecina pētījumu kompānijas SKDS pēc portāla "Delfi" pasūtījuma veiktā aptauja.

Uz jautājumu: "Ja rīt notiktu EP vēlēšanas, par kuru politisko partiju vai apvienību Jūs balsotu?" 12,7% respondentu atbildēja, ka par NA, kuras saraksta līderis ir Roberts Zīle. Par "Saskaņu", kuras līderis ir Nils Ušakovs, balsotu 8,9%, bet par JV, kuras līderis ir Valdis Dombrovskis, balsotu 8,7%.

Par "Progresīvajiem" balsotu 5,7%, par "Latvijas pirmajā vietā" (LPV) - 5,1%, par "Stabilitātei!" - 4,1%, par "Latvijas attīstībai" (LA) - 4%, bet par "Apvienoto sarakstu" (AS) - 3,8%.

Ja EP vēlēšanas notiktu rīt, par "Suverēno varu" balsotu 2,5%, par Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) - 2,3%, par Jauno konservatīvo partiju (JKP) - 1,6%, par "Centra partiju - 1,5%, par "Kustība Par!" (Par!) - 0,8%, par "Apvienība Jaunlatvieši" - 0,7%, par "Tautas varas spēks" - 0,4%, par "Tauta. Zeme. Valsts." - 0,2%

20% aptaujātajiem bijis grūti pateikt, par viņi balsos EP vēlēšanās, savukārt 17% atzina, ka vēlēšanās nepiedalīsies.

NA popularitāte aug, JV – samazinās

Salīdzinot jaunākos SKDS aptaujas datus ar tiem, kas tik publicēti marta sākumā LTV raidījumā "Panorāmā", redzams, ka NA popularitāte turpina augt. Ja marta sākumā par NA bija gatavi balsot 10,3% aptaujāto, tad dažas nedēļas vēlāk atbalsts politiskajam spēkam audzis par 2,4 procentpunktiem.

Turpretī atbalsts JV turpina sarukt. Ja februārī par šo politisko spēku bija gatavi balsot 10,2%, bet marta sākumā 9,3%, tad patlaban atbalsts JV sarucis par 0,6 procentpunktiem.

Būtiski audzis atbalsts "Saskaņai". Februārī par šo politisko spēku bija gatavi balsot 6,3%, bet marta sākumā 6,8%, tādējādi marta vidū atbalsts "Saskaņai" audzis par 2,1 procentpunktu.

Pārējiem bez izmaiņām

Salīdzinot marta sākumā un vidū veikto aptauju datus, minimāls atbalsta pieaugums mēneša laikā vērojams "Progresīvajiem" – tas audzis par 0,1 procentpunktu. LPV atbalsts sarucis par 0,2 procentpunktiem, atbalsts "Stabilitātei!" bijis nemainīgs, atbalsts LA samazinājies par 1,4 procentpunktiem, bet AS atbalsts audzis par 0,2 procentpunktiem.

"Suverēnajai varai" un ZZS atbalsts samazinājies par 0,1 procentpunktu, par 0,3 procentpunktiem samazinājies atbalsts JKP, atbalsts "Centra partijai" audzis par par 0,2 procentpunktiem, "Par!" atbalsts sarucis par 0,5 procentpunktiem, "Apvienībai Jaunlatvieši" atbalsts sarucis par 0,4 procentpunktiem, savukārt "Tautas varas spēkam" un "Tauta. Zeme. Valsts." - atbalsts palicis nemainīgs.

SKDS ar interneta starpniecību aptaujāja 1505 respondentus vecumā no 18 gadiem. Aptauja tika veikta laika posmā no 18. marta līdz 21. martam.

Aptauju līdzfinansēja Eiropas Savienība, izmantojot EP dotāciju programmu komunikācijas jomā. EP netika iesaistīts tā sagatavošanā, un jebkāda informācija vai viedokļi, kas pausti saistībā ar šo projektu, tam neuzliek nekādu atbildību vai saistības; par projektu ir atbildīgi tikai programmas autori, intervējamās personas, redaktori vai izplatītāji saskaņā ar piemērojamiem tiesību aktiem. EP arī neuzņemas atbildību par tiešu vai netiešu kaitējumu, kas var rasties, īstenojot šo projektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!