Foto: Publicitātes foto

Pēdējās dienās publisko telpu ir pārņēmuši divi pamatīgi skandāli. Viens saistās ar studentu seksuālu pazemošanu Mūzikas akadēmijā. Sagaidu, ka šeit sekos pamatīga izmeklēšana un notikušajam būs ļoti nopietnas konsekvences. Esmu pārliecināts, ka rektoram ir jāuzņemas atbildība un šim stāstam būs atbilstošs turpinājums. Taču ne mazāk svarīgs ir otrs skandāls – par iespējamu aplokšņu algu maksāšanu varas partijā "Vienotība". Šīs ir ļoti nopietnas apsūdzības, īpaši tāpēc, ka tieši "Jaunā Vienotība" ir atbildīga par Finanšu ministrijas darbu un cīņu pret ēnu ekonomiku. Diemžēl par šī skandāla turpinājumu man ir nopietnas bažas. Tāpēc raksts būs par to.

Nešaubos, ka svētdienas vakarā TV3 raidījumā "Nekā personīga" izskanējusī informācija, ka "Jaunās Vienotības" birojā, iespējams, maksātas algas aploksnē, partijas biedriem bija nepatīkams pārsteigums. Vairāki publiskie skandāli, kas sekojuši viens otram, pilnīgi noteikti pamazām, bet ir grāvuši partijas reputāciju. Patiesībā partija jau sen ir riskējusi ar vēlētāju uzticību. 

Vienubrīd šķita, ka tā to neatgriezeniski zaudējusi. Savulaik, koķetējot ar iecietību pret kādreizējās partijas vadītājas Solvitas Āboltiņas izgājieniem, partija no politiskās skatuves gandrīz nozuda. Vien konkurentu tuvredzība un nespēja sastrādāties tai ļāva atgriezties baltā uzvaras zirgā, un pandēmija izrādījās drīzāk politiska veiksme nekā zaudējums.

Tomēr pēc pēdējām vēlēšanām tālākie notikumi ir bijuši partijai draņķīgi. Premjers Kariņš izrādījās nokļuvis amatā, kuru tas vairs nedz spēja, nedz gribēja veikt. Valdības restarts ar jaunu premjeri varēja būt laba iespēja, taču partija, šķiet, to nav spējusi izmantot. Protams, sākotnējie nelabvēļu centieni jaunajai premjerei "piešūt" pornoaktrises tēlu bija muļķīgs gājiens, kas "Vienotībai" deva zināmus punktus. Taču Siliņa nav demonstrējusi sevi kā spilgta un pamanāma līdere. Tā pati par sevi nebūtu lielākā nelaime, jo mums ir bijuši pat garlaicīgi premjeri. Tomēr partijas nespēja tikt galā ar iepriekšējo mantojumu ir kļuvusi pārāk pamanāma. 

Protams, nevar nenovērtēt opozīcijas spēju sakustināt publisko domu un izmantot "Vienotības" vājības. Taču, vērojot varas partijas nespēju tikt galā krīzes situācijās, vēlētājs noteikti sāk apsvērt citas alternatīvas. Līdz šim redzamākā problēma bija premjera privāto lidojumu skandāls. Tas, cik lēni un smagnēji partija mēģināja skaidrot un taisnoties, sākotnēji man bija pārsteigums. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!