Foto: Publicitātes attēli

Mēs nedrīkstam aizmirst Baltkrievijas tautu. Viņu cīņa par brīvību un demokrātiju iemieso vērtības, uz kurām balstās Eiropas Savienība.

Baltkrievijas tauta savā klusajā cīņā par brīvību un demokrātiju ir drosmes un izturības paraugs. Neraugoties uz autoritāras varas un sistemātisku represiju gadu desmitiem, tā neatlaidīgi tiecas pēc dzīves brīvībā. Šī ir cīņa, par ko nedrīkstam aizmirst, jo īpaši pašreizējā globālās nestabilitātes laikā.

Cilvēka cieņas un cilvēktiesību, brīvības, demokrātijas, vienlīdzības un tiesiskuma pamatbrīvības ir pamats, kas mūs, eiropiešus, vieno un šo vienotību saglabā. Tomēr mūsu kopīgajā kontinentā Baltkrievijas iedzīvotājiem viss minētais joprojām ir liegts.

Viņi pastāvīgi saskaras ar iebiedēšanu un draudiem. Viņi dzīvo režīmā, kurā cilvēki tiek ieslodzīti cietumā, pamatojoties uz safabricētām apsūdzībām, kurā advokātiem tiek atņemtas licences, apsūdzot viņus krāpnieciskos pārkāpumos, kurā attiecībā uz simtiem neatkarīgu mediju piemēro stingru cenzūru un piespiedu slēgšanu un kurā vairāk nekā tūkstotim nevalstisko organizāciju (NVO) reģistrācija un darbība ir liegta. Viņi dzīvo režīmā, kas apcietinājumā tur vairāk nekā 1500 politieslodzīto. Citi ir spiesti dzīvot trimdā, viņiem ir atņemti dokumenti un Baltkrievijā pret viņiem notiek izmeklēšana, šos cilvēkus aizmuguriski tiesājot un piespriežot viņiem sodu.

Nicinot demokrātiskas vērtības un cilvēktiesības, valsts pašreizējais režīms turas pie varas visiem iespējamiem līdzekļiem. Tas tiek darīts, pārveidojot Baltkrieviju par Krievijas vasaļvalsti, kurā Krievijas kodolieroči izvietoti netālu no ES robežām.

Taču Baltkrievijas būtība ir eiropeiska, iesakņojusies tās vērtībās, kultūrā un centienos pēc labākas nākotnes. Tās vēsturiskie pirmsākumi meklējami laikā, kad dzīvoja un strādāja baltkrievs Francisks Skarina — viens no pirmajiem Eiropas renesanses laikmeta apgaismotājiem, un tās unikālais ieguldījums Eiropas mākslā un domāšanā, ko raksturo Marka Šagāla vizionārie darbi, cieši sasaucas ar Eiropas ideāliem.

Pieredzot arvien izmisīgākus mēģinājumus apspiest opozīciju, baltkrievi ir parādījuši nelokāmu apņēmību turpināt cīņu par brīvību un demokrātiju. Tas sasaucas ar neskaitāmu eiropiešu cīņu un centieniem vēstures gaitā.

Eiropas Parlaments atbalsta Baltkrievijas demokrātisko līderu paziņojumus par Baltkrievijas tautas centieniem tuvināties Eiropai. Mūsu durvis vienmēr būs atvērtas visām Eiropas valstīm, kurām ir tādas pašas vērtības un ideāli un kuras uzskata Eiropu par savu mājvietu. Tas attiecas arī uz Baltkrieviju, tiklīdz tā kļūs demokrātiska, brīva un neatkarīga.

Līdz tam ir svarīgi turpināt iekļaut Baltkrieviju Eiropas vēstījumā un paturēt to darba kārtības prioritāšu skaitā, lai sekmētu demokrātiskas pārmaiņas valstī un atbalstītu Baltkrievijas neatkarību un suverenitāti.

Eiropa ir arī Baltkrievijas, Ukrainas un Moldovas iedzīvotāju sirdīs. Mums ir kopīgas vērtības, kas ir Eiropas projekta pamatā. Cīņa par demokrātisku Baltkrieviju nav tikai nācijas cīņa; tā ir cīņa par to vērtību saglabāšanu, kas raksturo mūsu kontinentu.

Tāpēc Eiropas Parlaments aicina turpināt atbalstīt Baltkrievijas demokrātiskos spēkus un pilsonisko sabiedrību. Tas nozīmē pastiprinātas sankcijas pret A. Lukašenko nelikumīgo režīmu par tā noziegumiem un līdzdalību Krievijas agresijā pret Ukrainu. Mums ir vajadzīga vienota nostāja arī tādēļ, lai aizsargātu un atbalstītu tos, kam nācās bēgt no represijām un kas ir atraduši patvērumu Eiropas Savienībā.

Ir ļoti svarīgi saprast, ka Eiropa nekad nevarēs pilnībā īstenot savu potenciālu, kamēr Baltkrievijai nāksies dzīvot diktatūras apstākļos. Brīva, demokrātiska un neatkarīga Baltkrievija ir svarīga mieram un drošībai Eiropā. Tas ir vienīgais ceļš, kā nodrošināt mierpilnu nākotni, ko eiropieši ir pelnījuši.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!