Motocikls ir viens no populārākajiem pārvietošanās līdzekļiem Afganistānas lauku apvidos – gan ceļu stāvoklis kalnainajos reģionos, gan iedzīvotāju zemā pirktspēja veicina Āzijā ražotu mazlitrāžas braucamrīku popularitāti.

Taču kādreiz Afganistānā bija zināmi arī tādi bijušajā PSRS populāri motociklu modeļi kā "Jawa", "Minsk" un "Dnepr", liecina arhīva fotogrāfijas no astoņdesmito gadu beigām, kad ritēja Padomju-afgāņu karš.

Padomju-afgāņu kara notikumus, īpaši no pretpadomju karotāju modžahedu puses, astoņdesmitajos gados fiksēja Afgāņu Mediju resursu centra (AMRC) fotožurnālistikā apmācīti vietējie iedzīvotāji. Digitalizētajos arhīva kadros atrodamas vairākas fotogrāfijas, kurās modžahedi redzami pozējam uz motocikliem, tostarp PSRS populāriem modeļiem.

Fotogrāfijās atpazīstams toreizējā Čehoslovākijā ražotā motocikla "Jawa" 350/634 modelis. Uz tā sēž modžaheds ar prettanku granātmetēju RPG7 plecā. Šo "Jawa" modeli ražoja no 1973. līdz 1984. gadam, bet 1989. gadā uzņemtajā attēlā redzamā modifikācija ražošanā nonāca no 1981. gada.

Kādā citā attēlā apskatāms arī jaunāks "Jawa" modelis – 350/638. jeb kādreiz pazīstama kā "jaunā "Jawa"" – ražota no 1984. līdz 1994. gadam un attiecīgi uz fotogrāfijas uzņemšanas laiku 1991. gadā bija visumā svaiga.

No Čehoslovākijas importētie "Jawa" motocikli PSRS tika vērtēti kā moderni un ātri. Šāda 350 kubikcentimetru tilpuma divtaktu (benzīnam jāpiejauc eļļa) divcilindru dzinēja "Jawa" attīstīja 24 zirgspēku jaudu.

Citā attēlā redzamais padomju motocikls "Minsk" ar savu 125 kubikcentimetru divtaktu viencilindra motoru attīstīja tikai ap 10 zirgspēju jaudu. Ar Kalašņikova sistēmas triecienšauteni bruņots vīrietis motocikla stūri izrotājis ar ziediem.

Padomju Baltkrievijā ražotā "Minsk" un "Jawa", kuru čehoslovāki eksportēja uz PSRS, Afganistānā acīmredzot nonāca kā daļa no Maskavas draudzības un sadarbības ar Kremļa stutēto Kabulas valdību. Par PSRS mantojumu Kabulā var lasīt arī šeit.

Cits stāts ir ar PSRS četrtaktu motociklu "Dnepr" – attēli liecina, ka Modžahedu rokās nonākuši vai nonācis militārās modifikācijas "Dnepr" MT-16 motocikls ar piedziņu arī uz blakusvāģa riteni.

Reduktors un spēka pārvads uz blakusvāģi redzams fotogrāfijā, kur modžahedi "Dnepr" motociklu transportē ar piepūšamo laivu pa upi. Citos attēlos, kur karotāji pozē uz motocikla, saskatāma ložmetējs stiprinājuma vieta uz blakusvāģa.

Domājams, ka šos motocikls kaujinieki ieguvuši kā trofejas no PSRS spēkiem vai Maskavas apgādātās sev draudzīgā Kabulas režīma armijas.

"Dnepr" kopā ar konstrukcijā līdzīgo "Ural" ir vienīgie sērijveidā ražotie PSRS četrtaktu motocikli (neskaitot senākas modifikācijas), tie arī bija smagākie no visa klāsta un tika klasificēti kā "smagie motocikli".

PSRS laikā šie braucamie bija paredzēti lietošanai ar blakusvāģi. "Dnepr" motora tilpums ir 650 kubikcentimetri un tas sasniedza 32 zirgspēku jaudu. "Dnepr" un "Ural" ar opozītdzinējiem tika izmantoti arī militārām, milicijas un eskorta vajadzībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!