Foto: Shutterstock

Ministru kabinets otrdien, 27. septembrī, atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumu vispārējā izglītībā no nākamā mācību gada ieviest pārbaudes darbu dabaszinātnēs.

Ar valdībā pieņemtajiem grozījumiem noteikumos "Par valsts vispārējās vidējās izglītības standartu un vispārējās vidējās izglītības programmu paraugiem" noteikts papildu vēl viens valsts pārbaudes darbs vispārējās vidējās izglītības posmā - valsts pārbaudes darbs dabaszinībās vispārīgajā līmenī vai fizikā, ķīmijā vai bioloģijā vismaz optimālajā līmenī.

Plānots, ka valsts pārbaudes darbs dabaszinātņu jomā 2023./2024. mācību gadā, 2024./2025. mācību gadā tiks īstenots monitoringa darba formā un no 2025./2026. mācību gada centralizētā eksāmena formā.

IZM paskaidroja, ka monitoringa darbs ir valsts pārbaudes darbs, kura saturu un norises kārtību izstrādā un nosaka Valsts izglītības satura centrs (VISC), tā mērķis ir iegūt objektīvus datus par mācību satura apguves kvalitāti. Monitoringa darba rezultāts neietekmē izglītojamo mācību sasnieguma rezultātu.

Tādējādi ar grozījumiem noteikumos turpmāk būs paredzēts, ka valsts noteiktie pārbaudes darbi vispārējās vidējās izglītības posmā būs latviešu valodā, svešvalodā (angļu, vācu vai franču), matemātikā un dabaszinībās.

Valdība arī lēma, ka IZM sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību savienību un Latvijas Darba devēju konfederāciju līdz šā gada 31. decembrim izstrādās priekšlikumus un rīcības plānu izglītības nozares, pašvaldību un nozares sadarbībai dabaszinātņu pedagogu pieejamības veicināšanai vispārējās izglītības iestādēs.

IZM dati liecina, ka katru gadu aptuveni 10 000 izglītojamo kārto eksāmenus par vispārējās vidējās izglītības ieguvi.

Lai ieviestu pārbaudījumu dabaszinātnēs, 2023. gadā šim mērķim no budžeta nepieciešami 1,17 miljoni eiro. Savukārt no 2024. gada un turpmāk ik gadu būtu nepieciešami 1,4 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!