Portāla "Delfi" lasītājs Mārcis Voits dalījies ar video, kurā iemūžinājis ledus sastrēgumu Pļaviņās un Aiviekstes grīvā. Iespaidīgā aina filmēta 10. janvārī, tomēr ledus sablīvējumi un ūdens līmeņa celšanās Daugavā novērojama arī 11. janvārī. Jēkabpilī tā sasniegusi kritisku robežu, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Saskaņā ar jaunāko LVĢMC informāciju, straujš kāpums Daugavā atsācies pie Jēkabpils, kaut arī naktī notika neliela ūdens līmeņa pazemināšanās.

11. janvāra priekšpusdienā ap pulksten 11.50 ūdens līmenis sasniedza 662 centimetrus virs stacijas nulles atzīmes jeb 81.31 metrus Latvijas normālajā augstuma sistēmā.

Portāls "Radio1" ziņo, ka, sakustoties ledus sastrēgumam Sakas salā, naktī applūda Gravānu daudzīvokļu mājas, vasarnīcu rajons un Jēkabpils autobusu parka teritorija.

Sakas salas iedzīvotāji evakuēja lopus. Kopumā aizvadītajā diennaktī evakuēti pieci civiliedzīvotāji, 11 ir uzrakstījuši atteikumu evakuācijai no dzīvesvietām applūstošajās teritorijās. Otrdienas, 10. janvāra, vakarā applūda Krustpils saliņa Jēkabpilī.

Kā norāda pašvaldībā, Daugavā pie Jēkabpils, aizsargdambim piegulošajās ielās iespējama pagrabu applūšana.

Ūdens līmenim paaugstinoties, šobrīd Kārļa Skaubīša, Krasta, Pļaviņu, Dārznieku, Zvanītāju un citās aizsargdambim pieguļošajās ielās, gar aku grodiem veidojas ūdens sūces. Lēnām applūst piebraucamie ceļi.

Šobrīd šajās plūdu teritorijās ir iespējama dārzu, pagrabu un piebraucamo ceļu applūšana.

Lūgums iedzīvotājiem atslēgt pagrabos elektroierīces, pārkārtot uz augstākiem plauktiem pārtikas krājumus un parūpēties par mājdzīvniekiem.

Nepieciešamās palīdzības gadījumos lūgums iedzīvotājiem sazināties ar izpilddirektoru, namu apsaimniekotājiem vai zvanīt uz ārkārtas palīdzības tālruņa numuru 112.

Jau ziņots, ka visā valstī joprojām spēkā hidrologu izplatītais dzeltenais brīdinājums par augstu ūdens līmeni upēs, bet pie Daugavas Aizkraukles novadā un Jēkabpils novadā spēkā oranžās pakāpes brīdinājums.

Hidrologu vērtējumā sarežģītākā situācija ir Pļaviņu ūdenskrātuvē un augšpus tās, kur lielu ledus sablīvējumu papildina jauni vižņi. Tuvākajās dienās gaidāms atkusnis, kusīs sniegs un ledus. No jauna izveidojusies ledus sega nav stipra, tādēļ upju straujākajos posmos sāksies ledus iešana, veidosies jauni sablīvējumi un ūdens līmenis atkal paaugstināsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!