Foto: Shutterstock

Pie portāla "Delfi" vērsies kāds sarūgtināts divu Rīgas namu īpašnieks Ziedonis, kura īrniekiem "Rīgas ūdens" vairākkārt atslēdzis ūdeni kaimiņnama īpašnieka nesamaksāto parādu dēļ. Ziedonis arī ir neizpratnē, kāpēc viņam pašam no īrniekiem jāiekasē nauda, kuru par piegādāto pakalpojumu saņem "Rīgas ūdens".

Kā stāsta Ziedonis, problēmas cēlonis ir tāds, ka Katoļu ielas trim namiem ir viens "Rīgas ūdens" pievads un kopīgs patērētā ūdens un kanalizācijas mērītājs. Turklāt tas izvietots kaimiņa namā. Abiem namīpašniekiem ar "Rīgas ūdeni" noslēgts kopīgs līgums. Taču kaimiņš bieži savus maksājumus par patērēto ūdeni kavē. "Kaut arī ik mēnesi samaksāju summu, ko aprēķinām, kad sadalām proporcionāli uz trim namiem par patērēto ūdens daudzumu, ko parāda skaitītājs, man vienalga jau vairākkārt "Rīgas ūdens" atslēdz ūdeni. Kaimiņš savu daļu nenomaksā," stāsta Ziedonis.

Viņš sevi uzskata par situācijas ķīlnieku. No vienas puses viņam regulāri draud vai patiešām arī atslēdz ūdeni, bet no otras puses "Rīgas ūdens" vēl arī viņu nostāda situācijā, ka tieši Ziedonis ir atbildīgais un ka viņam paša spēkiem no kaimiņa jāpiedzen nauda. "Saprotiet, parādu piedzinēji zvana man, vēršas pie manis. Uz mani izdara spiedienu, lai atgūstu kaimiņa parādus. Turklāt viņiem ir tie mani maksājumi zināmi un tagad manis nomaksātā nauda attiecināta nevis, piemēram, uz septembra, bet pat uz jūlija mēnesi," izmisis ir Ziedonis.

Ziedonis arī vairākkārt vērsies "Rīgas ūdenī" ar iesniegumu uzstādīt atsevišķus skaitītājus viņa un kaimiņa namam. Uzņēmums līdz šim nav bijis ar mieru, jo ūdens pievads visiem trim namiem ir viens. Tāpat arī Ziedonis lūdzis iespēju īrnieku dzīvokļos izvietot atsevišķus skaitītājus, tādējādi "Rīgas ūdens" varētu ar katru no patērētājiem slēgt atsevišķu līgumu. Arī šo lūgumu atteica, pamatojoties uz to, ka "Rīgas ūdens" īpašumā ir ūdens un kanalizācijas vads līdz skaitītājam, bet par iekšējo ūdens vadu tīklu jāatbild namīpašniekiem pašiem.

"Es esmu gatavs tos ūdens skaitītājus dzīvokļos salikt pats par savu naudu. Bet "Rīgas ūdenim" jau tas ir izdevīgi, ka es viņu vietā iekasēju naudu no patērētājiem. Viņiem pašiem tas nav jādara. Patiesībā es strādāju "Rīgas ūdens" labā, nesaņemot par to algu," viedokli pauž Ziedonis.

Kā portālam skaidro uzņēmumā "Rīgas ūdens", ūdens piegādes pārtraukšana nav vērsta tikai pret Ziedoni, bet pret abiem objekta īpašniekiem. "Objektam ir viens kopīgs ūdensvada pievads pilsētas ūdensvada tīklā un ar abiem namīpašniekiem šī gada martā noslēgts viens, kopīgs līgums. Abi kopīpašnieki ir vienlīdz atbildīgi par samaksu," norāda "Rīgas ūdens" pārstāvis Dainis Drikšņa.

Tāpat Drikšņa pauž, ka visām trim dzīvojamajām ēkām ir uzstādīts viens, kopīgs kanalizācijas un ūdens mērītājs (kontroles uzskaites mezgls) patērētā ūdens daudzuma uzskaitei. Visi ūdens un kanalizācijas mērītāji (kontroles uzskaites mezgli), kas uzstādīti aiz "Rīgas ūdens" skaitītāja, nav uzņēmuma pārziņā vai atbildībā. Tie varot kalpot tikai kopīpašnieku savstarpējo ūdens patēriņu salīdzināšanai vai uzskaitei, norāda "Rīgas ūdens" pārstāvis.

""Rīgas ūdens" izraksta vienu kopīgu rēķinu par sniegtajiem pakalpojumiem, ņemot vērā uz kopīgā ūdens ievada ielas ēkā uzstādītā skaitītāja rādījumus, nevis katrai objekta sastāvā esošajai ēkai atsevišķi," teic Drikšņa. Viņš piebilst, ka uzņēmumam nav jāadministrē, jāregulē vai jāsadala objekta kopīpašnieku veicamos maksājumus. Drikšņa arī akcentē, ka uzņēmums nepiespiež Ziedonim piedzīt naudu no kaimiņa vai kāda cita, bet gan pieprasa samaksu par sniegtajiem pakalpojumiem.

"Ūdens kopīpašnieku namos atslēgts arī iepriekš. Identisku iemeslu dēļ. Acīmredzot, īpašnieki nav mācījušies no savām kļūdām un turpina izrādīt neapmierinātību tā vietā, lai savstarpēji vienotos par rēķinu apmaksu," pauž Drikšņa. Tāpat viņš arī aicina Ziedoni ar lūgumu par līgumu slēgšanu ar savā īpašumā piederošo dzīvokļu īrniekiem vērsties "Rīgas ūdens" Klientu vadības daļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!