Foto: DELFI Aculiecinieks
Portāla "Delfi" lasītājs un fotogrāfs Gļebs Fjodorovs bijis starp tiem veiksminiekiem, kuri savām acīm skatīja populāro "zvaigžņu lietu" Lielajā Ķemeru tīrelī. Fotoattēli tapuši naktī uz 14. augustu, un apliecina perseīdu meteoru plūsmas vērienu un krāšņumu.

"Tie, kas atradās ārpus pilsētas, varēja redzēt masīvu "zvaigžņu audeklu" un vērot, kā zvaigznes "krīt" burtiski katru minūti," par redzēto un attēlos iemūžināto raksta fotogrāfs Gļebs Fjodorovs.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka perseīdu maksimums tika aizvadīts naktī no 12. uz 13. augustu. Ik gadu šī ir viena no krāšņākajām un debesu vērotāju iecienītākajām meteoru plūsmām.

Perseīdas novērojamas, Zemei ik gadu lidojam cauri Svifta-Tatla komētas orbītā esošajiem meteoroīdiem. Tās redzamas no jūlija vidus līdz pat augusta otrajai pusei, taču plūsmas maksimums ierasti ir ap 12. augustu. Ja paveicas, tad maksimuma dienās stundas laikā var novērot pat vairākus desmitus meteoru.

Šogad laiks perseīdu vērošanai Latvijā bija ļoti labvēlīgs – lielākajā daļā valsts nebija mākoņu, arī Mēness gandrīz nodilis un neizgaismoja naksnīgās debesis. Atrodot tumšāku vietu ārpus pilsētu gaismām, varēja netraucēti baudīt šo ikgadējo notikumu. Kaut maksimums nu ir garām, pa kādam meteoram varēs redzēt vēl tuvāko nedēļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!