Foto: Leons Stiprais
"Latvijas premjerministra ieteikumu – darbs, mājas, daba varu izpildīt tikai daļēji, jo fotografēšana nav mans darbs. Tas ir hobijs. Ar ko vienmēr esmu dalījies ar citiem," raksta "Delfi Aculiecinieks" ilggadējais reportāžu autors Leons Stiprais, kurš sarūpējis rudenīgu fotoreportāžu.

"Neparasto foto atklājumu izdarīju visai amizantos apstākļos. Sēdēju netālu no Tukuma kafejnīcas "Kolibri". Jau sen pieturos pie principa – kafejnīca ārā. Sēžu uz soliņa, malkoju kafiju un ēdu burkāna karašiņu. Redzu – debesīs traucas neparasts putnu kāsis. Kaut kas man pateica, ka to palaist garām nedrīkst. Steigā tveru mugursomā esošo fotoaparātu un knipsēju. Tikai mājās sapratu, ka zaudētā burkānu karašiņa un kafija bija tā vērti. Pirmo reizi fotogrāfa mūžā esmu fiksējis.... jūras kraukļa gājputnu kāsi. Ne dzērves un ierastos zosu barus .

Piebildīšu, ka somi šos putnus dēvē par jūras rubeņiem. Somu putnu aizstāvji ar šo sugu ir iebraukuši pilnīgās auzās. "Izdedzinātas" salas flora un iznīcināti zivju resursi. Tagad katru pavasari vīri salās apciemo ligzdas un izdur olas galos caurumiņus. Ligzdā atstāj tikai vienu dzīvot spējīgu olu.

Kā katrus svētkus, tukumniekus apciemojušas krāšņās zīdastes. Diemžēl tās nevaru uzņemt kopā ar Jelgavas ielā izkārtajiem sarkanbaltajiem karogiem. Šogad mums tas prieks paies secen. Visur citur ir.

Foto: Leons Stiprais
Durbe rudenīgās krāsās.

Mierinājumu deva zilais mēness debesīs, saules halo un Durbes pils debesu lustras. Arī dubultā varavīksne horizonta virzienā.

Foto: Leons Stiprais

Vēl mazs noslēpums – izdevās nobaudīt, kāda garša bija un ir Durbes barona pils vīnam. Kur, kā? Neteikšu. Sēņotāji un makšķernieki savas labākās vietas noslēpumus neatklāj.

Priecīgus novembra svētkus Latvijas ļaudīm!

Leons Stiprais.

Tukums, 2020. gada 9. novembrī."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!