Foto: LETA
9. aprīļa rītā Rīgā kāda Brīvības ielas daudzdzīvokļu nama iedzīvotājiem pa logu pavērās šausminošs skats – pie atkritumu konteineriem lietū un krusā stundām ilgi gulēja pamests un neapklāts jauna vīrieša līķis. Valsts policijā (VP) skaidro, ka likumsargi nebija tiesīgi mainīt apskates vietu un bojāt pierādījumus.

Aculieciniece Katrīna stāsta, ka šausminošo ainu 9. aprīļa rītā bija spiesta skatīt viņas mamma. Sieviete dzīvo vienā no Brīvības ielas namiem, no kuriem paveras skats uz pagalmu un atkritumu konteineriem, pie kuriem apmēram četras stundas krusā un lietu gulējis pamestais jaunieša līķis.

"Policija, kā stāstīja mamma, laikposmā no pulksten 8 līdz 12 atbrauca un aizbrauca vairākas reizes. Taču jaunieša mirstīgās atliekas visu šo laiku tā arī netika apklātas," klāsta Katrīna, piebilstot, ka notikušā dēļ viņa atcēla todien plānoto ciemošanos pie mammas kopā ar savu trīsgadīgo bērnu. Katrīna raizējās, kādas sekas bērnā var radīt tik šausminoša aina. "Pagalms ir ļoti mazs. Jebkurš iedzīvotājs, paskatoties pa logu, varēja redzēt līķi. Neviens nevar ne ieiet, ne iziet no mājām, nepaejot tam garām."

Meita mammu iedrošināja zvanīt policijai uz 110 un jautāt, lai situācija tiek risināta. Atstāstot savu telefonsarunu ar likumsargiem, mamma Katrīnai teikusi, ka policisti ieteikuši, lai sieviete pati iet pie VP darbiniekiem un palūdz līķi apklāt. Viņa gan to nav darījusi, tomēr apmēram 20 minūtes pēc sarunas mirstīgās atliekas tomēr tikušas apsegtas.

"Uzskatu, ka šī ir pilnīga ņirgāšanās par kāda bērnu, vīru, mīļoto cilvēku. Neesam kara stāvoklī, lai šis būtu pieļaujami. Policijas attieksme briesmīga," vērtējumu nekautrējas paust Katrīna.

Valsts policijā portālam "Delfi" paskaidro, ka kamēr notiek pirmstiesas izmeklēšanas darbības notikuma vietā, tikmēr nedrīkst mainīt apskates vietu. Pretējā gadījumā var tikt bojāti pierādījumi.

"Ja ir konstatēts miris cilvēks, uz notikuma vietu izbrauc arī eksperts un kamēr eksperts nav ieradies, darba grupa viņu gaida," rīcības protokolu izklāsta VP sabiedrisko attiecību vecākā speciāliste Gita Gžibovska. Konkrētajā gadījumā, novēršot to, ka tiek bojāti pierādījumi, likumsargi pieņēma lēmumu neapklāt līķi, līdz nav ieradies eksperts.

Likumsargi nenoliedz, ka notikusī situācija radīja negatīvas sajūtas iedzīvotājiem. Tāpat policija pārbaudījusi konkrēto telefonsarunu starp Katrīnas mammu un operatori, un nav konstatējusi darbinieka pārkāpumus.

"Valsts policijas dežurante uzklausīja zvanītāju, kā arī precizēja, vai notikuma vietā atrodas policija un kāpēc šis jautājums nav uzdots notikuma vietā esošajiem policistiem, palūdzot mirušā cilvēka ķermeni apklāt. Saņemot zvanītājas atbildi, ka viņa to izdarīt nevar, policijas zvanu centra darbiniece atbildēja, ka pati sazināsies ar kolēģiem," norādīja VP pārstāve Gžibovska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!